Češka
0

Praškim hotelima nedostaje gostiju

FENA
Hoteli u jednoj od omiljenih destinacija turista iz cijelog sveta – Pragu zabilježili su u prva dva mjeseca ove godine za 30 posto manju posjetu nego u isto vrijeme prošle godine.

Podatak je objavilo Udruženje hotela i restorana Češke, ali nije navelo tačne cifre.

Jedan od razloga je svakako manji broj gostiju, uvjetovan ekonomskom krizom, ali i veći broj luksuznih hotela u Pragu.

Najnoviji je, otvoren prošle sedmice, hotel Sheraton s pet zvjezdica, iz lanca luksuznih američkih hotela Starwood Hotels & Resorts Worldwide, jednog od najvećih hotelskih kompanija na svijetu.

U Pragu je, prema podacima Češke agencije za statistiku, 2007. godine bio 31 hotel s pet zvjezdica.

Glavni grad Češke je prošle godine posjetilo rekordnih 4,6 miliona turista, 2,5 posto više nego godinu dana ranije. Hoteli u "zlatnom" Pragu ugostili su više čeških i inozemnih gostiju, ali je broj noćenja ostao na nivou pretprošle godine, s 12,2 miliona noćenja.

Ove godine će prema procjeni stručnjaka promet hotela biti još niži nego lani. Osim sve veće ponude smještajnih kapaciteta, na to će uticati prije svega svjetska ekonomska kriza i manji broj međunarodnih kongresa.

Zbog izrazitog smanjenja broja gostiju ove godine je zatvoreno više od 40 praških restorana.

Slabije zanimanje pogađa upravo luksuzne restorane koji su ranije živjeli pretežno od kongresnog turizma. Posjećenost ovakvih objekata je smanjena za 50 posto, prenio je Tanjug s internetske stranice "ihned.cz".