biznis
0

Poziv njemačkim kompanijama za partnerstvo u izgradnji autoputa

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković pozvao je zainteresirane njemačke kompanije da se prijave na javni poziv koji će Vlada FBiH uskoro objaviti s ciljem pronalaženja stranog partnera u zajedničkoj izgradnji autoputa na koridoru 5-C od Zenice do Mostara.

Poziv je upućen tokom današnjeg susreta s ambasadorom SR Njemačke u BiH Michaelom Schmunkom, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

  • Ovaj projekt vrijedan 950 miliona eura Vlada želi realizirati bez kreditnog zaduženja u saradnji sa stranim investitorom na osnovu partnerstva u roku od šest godina - istaknuo je premijer Branković.

On je ambasadora Shmunka upoznao i o drugim kapitalnim projektima koje Vlada FBiH ima u svom programu, a koji se odnose i na izgradnju mreže magistralnih cesta gdje su prioriteti dionice Sarajevo- Tuzla i Lašva-Vitez-Travnik- Donji Vakuf.

Novac za magistralne ceste, kako se navodi u saopćenju Vlade, osigurat će se prodajom telekom sektora u procesu privatizacije, među kapitalnim projektima su i investicije u elektro-energetskom sektoru i gasnoj infrastrukturi.

Pozdravljajući jasno definirane projekte Vlade FBiH ambasador Schmunk ponudio je i pomoć nekog od njemačkih eksperata u njihovoj realizaciji.

Kao predstavnik zemlje koja u ovom mandatu predsjedava EU, Schmunk je pozvao premijera Brankovića na susret u njemačkoj ambasadi s ambasadorima zemalja EU i predstavnicima njenih institucija.

Na tom susretu federalni premijer imat će priliku da predstavnike EU upozna o programu rada Vlade FBiH i odgovori na njihova pitanja.