biznis
0

Pozitivni trendovi u bh ICT sektoru

FENA
Razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) jedne zemlje odražava se ne samo na podizanje konkuretnosti ekonomije te zemlje već i na kvalitet života cijelog društva.

Predsjednik Asocijacije za ICT u BiH (BAIT) Brane Vujičić u razgovoru za Fenu, ističe kako se ICT sektor u BiH nastavlja razvijati u svim segmentima počevši od otvaranja novih firmi i zapošljavanja novih radnika do uvođenja sve više novih usluga i proizvoda.

Vujičić navodi kako bh. firme iz tog sektora nude sve više novih proizvoda – softvera i projekata, za razliku odranije kada su, uglavnom, prodavale hardvere.

On također upozorava na prisutan trend odliva mladih obrazovanih kadrova, ali i da ni vlasti ni predstavnici biznisa još ozbiljnije ne razmišljaju o potrebi uvođenja ICT-a u biznis, odnosno državne institucije i ustanove.

Prema statističkim pokazateljima u BiH ima više od dvije hiljade firmi u ICT sektoru, s više od pet hiljada zaposlenih.

Asocijacija za ICT u BiH (BAIT) osnovana je u decembru 2003.godine, a surađuje sa Svjetskom bankom, UNDP-jem, USAID-om, OHR/om, Ministastvom prometa i komunikacija, te ICT asocijacijama u regionu i EU.

Članovi BAIT-a zajedno s kolegama iz Makedonije i predstavnicima Svjetske banke sudjeluju na seminaru u Beču, posvećenom konkuretnosti ICT-a i globalnim izazovima u toj oblasti.