biznis
374

Pozitivne vijesti iz Brisela: Problem sa izvozom mlijeka će biti riješen za desetak dana

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, danas se u Briselu sastao s predstavnicima Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE). Na sastanku je razgovarano o problemu izvoza mlijeka iz BiH u EU, a Kalaba kaže da su vijesti pozitivne.

Kalaba za Klix.ba kaže da unutar institucija EU postoji volja da se problem izvoza mlijeka iz BiH u EU riješi što prije.

"Sastanak Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije,  na kome se trebala razmatrati žalba jedne članice EU zbog kojeg je BiH skinuta sa liste, bit će održan 9. ili 10. septembra. Inače, sastanak je trebao biti održan 16. 09. ali je pomjeren s ciljem da se što prije riješi ovaj problem", kaže Kalaba.

Na današnjem sastanku bh. delegaciji nije rečeno koja zemlja je podnijela žalbu i na šta se konkretno žalila. Kalaba kaže da nisu ni oni na tome insistirali jer je očigledno da postoji volja EU da se problem riješi.

"Na sastanku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije glasa se prostom većinom i tu nema mogućnosti da samo jedna zemlja blokira odluku", navodi Kalaba.

Ako Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije  donese odluku o vraćanju BiH na pozitivnu listu, bh. mljekari će već istog dana moći izvoziti mlijeko u EU.

Podsjećamo, četiri bh. mljekare trebale su početi izvoziti mlijeko u EU 26. augusta te su uredno bile stavljene na pozitivnu listu mljekara kojima je dozvoljen izvoz u EU. Međutim, 26. augusta saznalo se da je jedna zemlja članica EU uložila žalbu na stavljanje bh. mljekara na pozitivnu listu. Hrvatski zvaničnici potvrdili su da je upravo Hrvatska uložila žalbu, ali institucije EU bh. vlastima još nisu potvrdile koja zemlja je podnijela žalbu i na šta se konkretno žalila.