biznis
0

Pozitivne ekonomske vijesti podigle cijenu nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pozitivne vijesti o kretanjima u američkoj privredi danas su podstakle rast cijena nafte na indikativnim berzama u New Yorku i Londonu, javljaju agencije.

Cijena američke "lake" nafte za isporuke u maju je na Merkantilnoj robnoj berzi u Njujorku uvećana na 53,44 dolara za barel (159 litara), što je 67 centi iznad jučerašnjeg zaključnog nivoa.

Na vodećem evropskom tržištu u Londonu naftni barel je također poskupio i kotirao je 52,52 dolara ili 77 centi više nego sinoć u zaključnoj trgovini.

Nafta je tokom jučerašnje zaključne trgovine pojeftinila, nakon što je objavljeno da su američke zalihe te sirovine sada na najvišem nivou od jula 1993.

Ipak, jučerašnji izvještaj o prilično snažnom rastu porudžbina tajnih potrošnih dobara i prodaje novih kuća u SAD-u , tokom minulog mjeseca, kao i rast cijena akcija su "ubijedili" naftne trgovce da američkoj, a možda i globalnoj ekonomiji predstoje bolji dani, pa su u skladu sa takvim očekivanjima i naftne cijene tokom današnje trgovine pomjerene naviše.