biznis
0

Povećanje plate, regresa i stimulacije u ArcelorMitalu Prijedor

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zaposleni u Rudniku "ArcelorMittal Prijedor" u ovoj godini imat će povećanje cijene rade sa 140 na 147 KM ili pet posto, povećanje stimulacije odnosno varijabilnog dijela ličnih primanja od sedam do 21 posto i povećanje regresa sa 1.700 na 2.000 KM.

To su odredbe aneksa Pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2011. godinu koji su danas u Prijedoru potpisali menadžment i sindikat ovog preduzeća, a koje će se primjenjivati retroaktivno, od 1. januara ove godine, a razlika će biti isplaćena u narednih mjesec dana.

Direktor "ArcelorMittala Prijedor" Mladen Jelača rekao je da će ovogodišnja proizvodnja biti za 30 posto veća nego lani, ali da povećanje ličnih primanja ne može biti u tom procentu.

"U novu opremu uložili smo deset miliona maraka, a isto toliko u postojeću. U ovoj godini imat ćemo 150 novozaposlenih, tako da se rast proizvodnje ne može raspodijeliti samo na povećanje primanja", rekao je Jelača. 

Predsjednik Sindikata rudnika Milanko Stojnić rekao je da su radnici dijelom zadovoljni povećanjem primanja, ali da ne mogu biti u potpunosti zadovoljni sve dok jedan radnik rukovalac mašinama ne bude imao platu jednaku potrošačkoj korpi.  

"Mislimo da i sindikati na višim nivoima, te poslodavci i Vlada Republike Srpske treba da sagledaju realno stanje i da zauzmu stav jer ima firmi koje mogu da isplaćuju veće plate. Za život je potrebno 1.600 KM, a mi smo još uvijek daleko od toga", kazao je Stojnić.

"ArcelorMittal Prijedor" trenutno broji 810 zaposlenih, uskoro će ih biti 850, a prosječna plata, nakon danas poptisanog aneksa, iznosit će 900 KM.