Zakon o zaštiti potrošača
0

'Povećanje kamata je prekršajno djelo'

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Povećanje kamatne stope u velikom broju banaka u BiH je prekršajno djelo, te će se nakon utvrđivanja stepena kršenja Zakona o zaštiti potrošača utvrditi mjere kojima će banke biti sankcionisane, zaključili su na današnjem sastanku direktor Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH Ibrahim Tirak i ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko.

''Tvrdim da postoji zakonska osnova da bankari prave grešku i takođe postoji zakonska osnova za sankcionisanje toga. Sve ćemo učiniti da dokažemo da smo u pravu, međutim, nećemo raditi na rješavanju pojedinačnih slučajeva, nego ćemo probati naći kolektivno rješenje'', rekao je Tirak novinarima u Mostaru.

On je dodao da će se narednih dana sastati i sa direktorima inspekcije Republike Srpske i Brčko distrikta koji su, takođe, zainteresovani za rješavanje ovog problema.

''Dogovorićemo sastanak na kome ćemo zauzeti način na koji ovo riješiti, a stav je jasan - kamate se ne mogu povećavati na način na koji to kod nas rade banke'', istakao je Tirak.

On je naglasio da je riječ o ogromnom problemu, jer je ovakvim radom banaka veliki broj potrošača ''zakinut''.

Doko, koji je istog mišljenja, istakao je da je Kancelarija ombudsmana za zaštitu potrošača BiH već primila dvije žalbe potrošača.