UIOBiH
0

Povećanje akciza na cigarete i kafu

FENA
UIOBiH
UIOBiH
Novi Nacrt zakona o akcizama, koji je usvojen na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), predviđa povećanje akciza za duhanske prerađevine i kafu, uvođenje dodatne putarine od 0,10 KM na jednu litru nafte i naftne derivate, ali se ne mijenja visina akcize na pivo, te alkoholna i bezalkoholna pića.

Portparol Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIOBiH) Ratko Kovačević izjavio je Feni da novi zakon predstavlja prvi korak prema harmonizaciji oporezivanja akcizom sa standardima Evropske unije.

"Ujedno, usvajanjem novih zakonskih rješenja izvršeno je usklađivanje s pravilima oporezivanja akcizom koja su na snazi u zemljama u okruženju", pojasnio je Kovačević.

Novi prijedlog zakona o akcizama predviđa uvođenje složene stope akcize na duhanske prerađevine koja, pored postojeće proporcionalne akcize u visini od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, uključuje i specifičnu akcizu u visini od 0,15 KM za paklicu cigareta.

Pored ovoga, zakon će uključivati i minimalnu akcizu, kao i dinamiku usklađivanja u narednih pet do sedam godina godina.

Također, Upravni odbor UIOBiH je prihvatio i prijedlog entitetskih vlada da se uvede dodatna putarina iz cijene naftnih derivata u visini od 0,10 KM na jednu litru derivata, koja će se uplaćivati na poseban podračun jedinstvenog računa UIOBiH.

Visina akcize na derivate nafte nije mijenjana. Tako će se akciza za dizel gorivo i petrolej i dalje plaćato 0,30 KM po litri, za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litri, za motorni benzin 0,40 KM po litri i za lož ulje 0,30 KM po litri.

Novim zakonskim aktom o akcizama predviđeno je da lož-ulje koje se koristi za grijanje privatnih i javnih objekata bude oslobođeno akcize na način da se vrši povrat uplaćene akcize. Način povrata bit će propisan podzakonskim aktom koji je u pripremi.

Kovačević je precizirao i da se ovim zakonom predviđa povećanje akcize na kafu za 0,5 KM po kilogramu. Akciza će se plaćati samo prilikom uvoza i to na sirovu kafu 1,5 KM po kilogramu (sada je 1 KM po kg), i na prženu kafu 3 KM po kilogramu (sada je 2,5 KM po kg).

Kad su u pitanju pivo, vino i bezalkoholana pića, novi zakonski akt o akcizama predviđa potpuno iste stope akcize koje su na snazi i u postojećem zakonu. Za bezalkoholna pića 0,10 KM po litri, za pivo 0,20 KM po litri, i za vino 0,25 KM po litri.

“Za alkohol i alkoholna pića akciza ostaje 15 KM po litri apsolutnog alkohola”, precizirao je Kovačević.

On je naglasio da će novi novi zakon, pored podsticaja domaće proizvodnje, kojima se svi proizvođači stavljaju u isti položaj, donijeti i značajne fiskalne efekte u iznosu od cca 170 mil KM godišnje.

“Kad je u pitanju eventualno povećanje cijena na proizvode za koje je akciza povećana novim prijedlogom zakona, to je pitanje za proizvođače i distributere tih proizvoda”, rekao je portparol UIOBiH.

Naglasio je i da je Nacrt zakona o akcizama, koji je UOUIOBiH usvojio 30. decembra prošle godine, upućen komisijama za budžet i finansije entitetskih parlamenata, a zatim će biti upućen Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupšiti BiH.

"U ovom je trenutku zaista teško reći kad će ovaj zakon biti usvojen i kad će stupiti na snagu", zaključio je Kovačević za Fenu.