Raiffeisen banka
0

Povećana kamatna stopa na štednju

Sarajevo-x.com
Raiffeisen banka povećala je kamatne stope na štednju građana, dok su kamatne stope na oročena sredstva pravnih lica povećane ranije. Uprava Banke donijela je odluku da se kamatne stope na oročenja u KM i EUR valuti, u ovisnosti od iznosa oročenja, povećaju i do 2,40 procentnih poena.

U ovisnosti od iznosa oročenih sredstava i rokova oročenja kamatne stope na oročene depozite kreću se od 4,1% do 5,5% (4,18% do 5,64% - efektivne kamatne stope).

Nove kamatne stope primjenjivat će se na nove ugovore o oročenju sredstava.

U Raiffeisen banci u toku je i akcija na oročavanje sredstava u KM i EUR valuti sa kamatnom stopom i do 6,30% (6,48% - efektivna kamatna stopa).

Što se tiče kreditnih aktivnosti, u ovoj banci smatraju netačnim nedavne navode u medijima da komercijalne banke u BiH trenutno imaju zahtjeve za oko 400 miliona KM kreditnih sredstava koje ne mogu realizirati zbog posljedica finansijske krize u svijetu. Naime, samo je Raiffeisen banka u protekla tri mjeseca odobrila i isplatila više od jedne milijarde KM kredita.

Iduća godina bit će veliki izazov po pitanju finansiranja, ali bankarski sistem Bosne i Hercegovine je stabilan i uređen, te će kao takav iznaći odgovarajuća rješenja kojim će odgovoriti na predstojeće izazove, naglašavaju u Raiffeisen banci.

Snažan oslonac za rad bh banaka je bliska saradnja sa Centralnom bankom BiH (CBBiH). Očekujemo da će CBBiH, kao naš jak partner, i u budućnosti nastaviti svoju aktivnu podršku bankarskom sektoru u BiH.

Takođe, očekujemo da će vlasti djelovati suprotno inicijativama da se veći dio javnih depozita izvuče iz bankarskog sektora i usmjeri na drugu stranu, čime bi se direktno oslabio bankarski sektor. Navedeno bi značajno reduciralo kreitne aktivnosti banaka u narednoj godini, što bi se negativno odrazilo na privredu države, samim tim i direktno na sve njene građane, ističu u Upravi Raiffeisen banke.