Nikola Tolimir
0

'Povećan izvoz iz RS-a u Srbiju'

FENA
Predsjednik Privredne komore regije Banja Luka Nikola Tolimir izjavio je da je u ovoj godini povećan izvoz iz Republike Srpske u Srbiju, što je dovelo do smanjenja vanjskotrgovinskog deficita RS-a za deset posto, koji od 2000. godine iznosi oko 30 posto.

O ovom pitanju, te drugim mogućnostima intenziviranja saradnje, razgovarano je danas tokom susreta privrednika regija Banja Luka i Subotica.

„RS u Srbiju uglavnom izvozi proizvode iz drvne, tekstilne i prerađivačke industrije, te električnu energiju, ali najveći problem u saradnji sa Srbijom je to što ta država ne priznaje certifikate RS-a koji se odnose na porijeklo robe i kvalitet proizvoda“, rekao je Tolimir novinarima.

Precizirao je i da to pričinjava dodatne poteškoće na carini, iako, RS sa Srbijom ima potpisane specijalne i paralelne veze.

Predsjednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović rekao je da su na sastanku razmatrane i mogućnosti iznalaženja trećih tržišta na kome bi ove dvije regije mogle zajedno nastupiti, a bilo je i riječi o problemima sa sporazumom „Cefta“ o usaglašavanju licenci i fitosanitarnih uvjerenja.

Ocijenio je i da sinergija politike, privrede, privrednih komora, lokalnih zajednica i izlazak na treće tržište mora biti brza i pametna da bi se prevazišle posljedice ekonomske krize.

Sastanku je prisustvovala i generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Jadranka Derajić uz ocjenu da je ovaj susret dobra prilika da se dvije regije upoznaju o međusobnim mogućnostima ulaganja i uspostavljanja bliže poslovne saradnje.

Ona je izrazila nadu da će se zajedno raditi na otklanjanju pojedinih barijera i uspostavi mnogo bolje poslovne saradnje.