Vanjskotrgovinska komora BiH
0

Povećan izvoz bezalkoholnih pića iz BiH

SRNA
BiH je za deset mjeseci izvezla bezalkoholnih pića u vrijednosti od 16.176.837 KM, što je 52,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekla je sekretar Grupacije bezalkoholnih pića Vanjskotrgovinske komore BiH Selma Bašagić.

Ona je dodala da je u istom periodu uvoz bezalkoholnih pića iznosio 116.412.181 KM ili 9,2 odsto manje nego prošle godine.

"U posmatranom periodu, učešće izvoza u uvozu iznosilo je 13,5 odsto, što je više nego ranijih godina", rekla je Bašagićeva danas novinarima u Sarajevu nakon sastanka Grupacije bezalkoholnih pića.

Prema njenim riječima, 81,5 odsto izvoza odnosi se na bezalkoholna pića sa dodatkom šećera, 15,2 odsto čine vode bez dodatka šećera, a voćnih sokova je izvezeno oko 3,3 odsto.

"Najviše bezalkoholnih pića izvozeno je u Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, SAD, Austriju, Makedoniju i Kanadu", rekla je Bašagićeva novinarima.

Ona je navela da je mineralne i gazirane vode sa dodatkom šećera uvezeno oko 80,8 odsto, mineralne vode bez dodatka šećera 13,7 odsto, a voćnih sokova 5,5 odsto.

Prema njenim riječima, najviše bezalkoholnih pića uvezeno je iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Češke, Crne Gore i Makedonije.