Stabilni izgledi
0

Potvrđen kreditni rejting BiH

FENA
Međunarodna bonitetna kuća Moody's Investor Service objavila je danas da Bosni i Hercegovini ostaje isti kreditni rejting B2 sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

U godišnjem izvještaju o Bosni i Hercegovini, Moody's Investor Service navodi da ovaj rejting sa stabilnim izgledima odražava stalne političke i ekonomske izazove s kojima se zemlja suočava, uključujući više nivoa vlada i ograničenu ekonomsku bazu.

Izvještaj Moody'sa potvrđuje kontinuiran ekonomski rast, ali usporenim tempom, uz umjerenu zaduženost vlade.

Prema mišljenju analitičara agencije Moody's, institucije države su i dalje slabe i po globalnim i po regionalnim standardima. Jačanje institucija je usporeno zbog složene strukture države i nedovoljne saradnje između različitih nivoa vlasti.

Moody's ocjenjuje da Bosna i Hercegovina ima srednji nivo finansijske snage, nizak nivo ekonomske i institucionalne snage, te visok nivo osjetljivosti na rizike.

U proteklih pet godina, fiskalna politika je bila umjereno konstruktivna, a 2007. je četvrta godina zaredom u kojoj je ostvaren fiskalni suficit. Postoji manji rizik da bi povećane političke tenzije mogle dovesti do ekonomskih i finansijskih stresova.

Bankarski sistem u BiH je takav da se ozbiljne finansijske krize ne čine mogućim. Bankarskim sistemom dominiraju podružnice zapadnoevropskih banaka, koje su uvele poboljšane tehnike upravljanja rizikom i za koje stručnjaci iz Moody'sa očekuju da bi, u slučaju stresa, osigurale dodatni kapital.

U skladu s uobičajenom praksom u svijetu, Bosna i Hercegovina će u ovoj godini angažovati još jednu rejting agenciju, Standard and Poor's, te se dodjela kreditnog rejtinga od ove kuće očekuje do kraja godine.