Izvještaj ILO-a
0

Potrebno otvoriti 600 miliona radnih mjesta u svijetu

FENA
Svijet se suočava s "izazovom hitnog" otvaranja 600 miliona produktivnih radnih mjesta u idućih deset godina, kako bi se stvorio održivi razvoj i održala socijalna kohezija, navodi godišnji izvještaj o globalnoj zaposlenosti Međunarodne organizacije rada (ILO).

"Nakon tri godine trajanja kriznih uslova na globalnom tržištu rada i sa perspektivom daljnjeg pogoršanja ekonomskih aktivnosti, globalna nezaposlenost je dosegla 200 miliona," navodi ILO u svom godišnjem izvještaju pod nazivom "Globalni trendovi u zapošljavanju u 2012. godini: sprječavanje dublje krize radnih mjesta ".

U izvještaju se navodi da će u idućih deset godina biti potrebno više od 400 miliona novih radnih mjesta, kako bi se apsorbovala radna snaga koja se svake godine povećava za 40 miliona.

Izvještaj "Globalni trendovi u zapošljavanju“ je također rekao da se svijet suočava s dodatnim izazovom stvaranja dostojanstvenih radnih mjesta za 900 miliona radnika, uglavnom u zemljama u razvoju, koji kako je procijenjeno, sa svojim porodicama žive sa manje od dva američka dolara dnevno, što predstavlja granicu siromaštva.

"Ono što je potrebno je da otvaranje novih radnih mjesta u realnoj ekonomiji mora postati naš prvi prioritet", izjavio je generalni direktor ILO-a Juan Somavia.

U izvještaju se navodi da je oporavak koji je počeo u 2009. godini bio kratkog vijeka i da još uvijek ima 27 miliona nezaposlenih radnika više nego na početku krize.

Izvještaj nudi tri scenarija kada je u pitanju zapošljavanju u narednom periodu. Osnovna projekcija pokazuje dodatnih tri miliona nezaposlenih za 2012. godinu.

Ako se globalne stope rasta spuste ispod dva posto, onda će nezaposlenost u 2012. narasti do 204 miliona.

U blažem scenariju, pod pretpostavkom da će se kriza u vezi euro dugovanja brzo riješiti, globalna nezaposlenost bi bila manja za jedan milion u 2012. godini.

Globalna stopa nezaposlenosti mladih od 12,7 posto je i dalje za cijeli postotak iznad stope prije krize.

Glavni nalazi Izvještaja pokazuju da je došlo do značajnog usporavanja stopa napretka u smanjenju broja siromašnih radnika. U 2011. je gotovo 30 posto svih radnika u svijetu, više od 900 miliona, sa svojim porodicama živjelo sa manje od dva američka dolara dnevno.

Od tih 900 miliona siromašnih radnika, otprilike polovina je živjela sa manje od 1,25 američka dolara dnevno, što predstavlja granicu krajnjeg siromaštva.

Izvještaj pokazuje i da je unatoč smanjenju od 0,9 posto, stopa nezaposlenosti u centralnoj i jugoistočnoj Evropi (ne-EU) i CIS se zadržala na visokih 8,6 posto, što je 2,6 posto više od procijenjenog globalnog prosjeka od šest posto u 2011. godini.

Izvještaj poziva na ciljane mjere za potporu rastu zaposlenosti u realnoj ekonomiji, te upozorava da dodatne javne mjere potpore, same po sebi, neće biti dovoljne za podsticanje održivog oporavka.

“Kreatori politika moraju djelovati odlučno i na koordiniran način kako bi smanjili strah i neizvjesnost koji ometaju privatne investicije, tako da privatni sektor može da ponovo pokrene glavni motor za globalno stvaranje radnih mjesta", kaže se u Izvještaju.