biznis
0

Potrebno Hećino angažiranje i na rješavanju drugih obaveza

FENA
Sindikat tekstila, kože, obuće i gume BiH uputio je otvoreno pismo federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Vahidu Heći u kojem pozivaju resornog ministra da se angažira i na rješavanju nagomilanih obaveza prema zaposlenim u tekstilnoj, kožarsko-prerađivačkoj i gumarskoj industriji.

Sindikat traži da Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije pokrene inicijativu za osiguranje sredstava za izmirenje dugovanja prema fondovima za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, koja potiču iz perioda kada su firme u ovoj oblasti bile u državnom vlasništvu.

-Na ovaj način stekli bi se uvjeti za redovno izmirenje obaveza za socijalno osiguranje od kupaca koji su privatizirali firme, a samim tim bi došlo i do poboljšanja poslovanja firmi, povećanja plaća i stvaranja uvjeta za poštivanje ostalih prava, zagarantiranih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, ističe ovaj sindikat.

Oni se otvorenim pismom obraćaju uime 50.000 zaposlenika, kojima nije uvezan staž dugi niz godina i koji nemaju zdravstveno osiguranje. Također, firme su u izuzetno teškoj situaciji, jer zbog nagomilanih obaveza prema fondovima, još iz vremana kada su bile u vlasništvu države, poslodavci nisu u mogućnosti omogućiti redovno poslovanje i izmirenje tekućih obaveza.

Sindikat napominje da su imali niz sastanaka u Vladi FBiH, kojoj su uputili svoje zahtjeve s mjerama za poboljšanje položaja tekstilne, kožarske i obućarske industrije, koja je u 90 posto slučajeva izvozno orijentirana.

U više navrata su, kako navode, tražili da se njihovi zahtjevi hitno stave na dnevni red Vlade, što do danas nije učinjeno.

-U ovoj grani je zaposleno 50.000 zaposlenika (80 posto žena) koji doprinose ovoj državi značajna devizna sredstva, a ipak izuzetno teško dolaze do rješenja svojih problema i poboljšanja svog položaja. Plaće naših zaposlenika su izuzetno niske, 250-300 KM, iako rade 8-12 sati dnevno, upozoravaju u Sindikatu tekstila, kože i gume BiH, naglašavaju u Sindikatu.

Oni stoga traže da se zaposleni u industriji tekstila, kože, obuće i gume stave u istu ravan kao i rudari, s obzirom na to da rade u izuzetno teškim uvjetima, bez zdravstvenog osiguranje, uvezanog staža, te za plaće ispod svakog minimuma koje nikako nisu srazmjeme njihovom teškom radu.