Vlada FBiH
0

Potreban zakon o finansijskoj konsolidaciji namjenske industrije

FENA
Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo sastali su se danas u Sarajevu sa direktorima i članovima upravnih i nadzornih odbora svih preduzeća iz oblasti namjenske industrije u Federaciji BiH.

Na sastanku je analizirano stanje, problemi i restruktuiranje ove industrijske grane.

Premijer Branković je kazao da je namjenska industrija jedan od javnih interesa i izvozni favorit Federacije BiH, te je podržao korporativno udruživanje u ovoj oblasti.

Stoga je zaključeno da je neophodno konstituisanje krovne korporacije koja će preuzeti poslove korporativnog upravljanja, istraživanja tržišta, vanjske trgovine, finasijskog serivisiranja i proizvodnje u namjenskoj industriji.

Krovna korporacija, rečeno je na sastanku, trebalo bi i da pripremi tehničke detalje, elemente i načela zakona o finansijskoj konsolidaciji kako bi se ova grana industrije uredila na sistemski način.

Paralelno sa ovim neophodno je riješiti njen neperespektivni dio i iznaći rješenja za regulisanje neraščišćenih finasijskih prilika u preduzećima iz ove oblasti.

Ocijenjeno je da namjenska industrija ima kadrovske potencijale i određen tehnološki nivo, ali da je za njen daljnji rast i razvoj neophodno obrazovati nove kadrove.

Inače, ova grana industrije u Federaciji BiH je jedna od rijetkih koja najveći dio svojih proizvoda plasira na ino-tržište.

Fabrike namjenske industrije imaju za 2009.godinu potpisane ugovore u iznosu od 44,5 miliona eura, a tokom godine očekuju nova ugovaranja veća od 150 miliona KM, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.