Financial Times
0

Potraga za naftom kod Grenlanda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poslovni dnevnik Financial Times piše u petak o potrazi za naftom na dnu Atlantskog okeana uz obale Grenlanda.

Najveće naftne komanije, poput britanskog Shella i norveškog Statoila, utrkuju se za dozvolu za istraživanje i eksploataciju u regiji u kojoj se možda nalaze najveće netaknute rezerve crnog zlata na svijetu, navodi list.

Zapadno od Grenlanda ove sedmice je otkriven plin čija prisutnost ukazuje na rezerve nafte.

Organizacije za okoliš, međutim, kako prenosi Financial Times, užasnute su nad mogućnošću da u jednom od najčistijih dijelova planeta počne eksploatacija nafte te upozoravaju da oko Grenlanda plutaju ledenjaci koji bi lako mogli oštetiti naftne platforme i izazvati izlijevanje nafte u okean.

Vlasti na otoku pružaju uvjeravanja da su naučile lekciju iz ekološke katastrofe koju je izazvalo izlijevanje nafte iz podvodne bušotine u Meksičkom zaljevu i da će eksploataciju dozvoliti samo pod vrlo striktnim uslovima.

Iako je po veličini jednak američkoj državi Teksasu, Grenland ima samo 57.000 stanovnika i većina njih podržava eksploataciju nafte nadajući se da će to smanjiti nezaposlenost i riješiti društvene probleme, kao što su alkoholizam i najveća stopa samoubistava na svijetu.

Neki od njih računaju i kako bi im prihodi od nafte omogućili da proglase neovisnost od Danske, koja već stoljećima ima suverenitet nad otokom, piše Financial Times.