SERDA
0

Potpisani sporazumi o saradnji s razvojnim agencijama u Užicu i Novom Pazaru

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) potpisala je sporazume o saradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor u Užicu i Agencijom za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) u Novom Pazaru.

Sporazume su, u okviru dvodnevne posjete predstavnika SERDA-e ovim razvojnim agencijama, potpisali direktor SERDA-e Ševkija Okerić, v.d. direktora Regionalne razvojne agencije Zlatibor u Užicu Slavko Lukić i direktor SEDA-e u Novom Pazaru Samir Kačapor.

Sporazumima se definiraju ciljevi uspostavljanja buduće poslovne saradnje u oblasti razmjene informacija i iskustava u procesu evropskih integracija i regionalnog razvoja, kao i mogućnosti saradnje u pripremi zajedničkih programa i projekata za konkurse EU.

Također, odnose se i na saradnju u razmjeni znanja i najboljih praksi između BiH i Srbije u oblasti razvoja turizma, zaštite životne sredine, infrastrukture, informiranja, kulture, obrazovanja i sporta, preduzetničke delatnosti, usavršavanja i tehničke saradnje u izradi projekata, te na saradnju i koordinaciju na području ekonomskog razvoja Sarajevske makroregije, zlatiborske oblasti i Sandžaka.

Predstavnici ovih razvojnih agencija tokom susreta u četvrtak i petak razmijenili su iskustava i informacije u vezi s procesom evropskih integracija, priprema projekata za fondove EU, podrške malim i srednjim preduzećima, edukacije i otvaranja mogućnosti za pokretanje i realizaciju zajedničkih projekata.

Fokus razgovora bio je na pripremi prijedloga projekata za drugi poziv prekogranične saradnje Srbija - BiH koji treba uskoro biti objavljen.

Ovo je dio aktivnosti koje SERDA realizira radi razvijanja mreže partnerstva s razvojnim agencijama iz regiona.