biznis
0

Potpisan ugovor za izgradnju dionice Zvirovići-Kravice

SRNA
Međugorje će za 20 mjeseci u potpunosti biti spojeno novim autoputem s hrvatskom granicom, rekao je danas direktor Javnog preduzeća ''Autoceste FBiH'' Ensad Karić nakon potpisivanja ugovora o izgradnji poddionice Zvirovići - Kravice na autoputu koridora 5c.

Ova dionica, koja je vrijedna oko 120 miliona maraka, biće duga pet kilometara, a novac je obezbijeđen od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Karić je rekao da se radi o zahtjevnoj dionici na kojoj ima dva kilometra objekata i oko 1,5 kilometar mostova i vijadukta, te da je posao dobio konzorcijum koji čine firma OHL ŽS iz Češke i ''Niskogradnja'' iz Laktaša.

Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je da je Vlada ušla ambiciozno u priču o izgradnji koridora, te obećao da će izgraditi više kilometara nego sve prijašnje vlade zajedno. U prilog tome ide i informacija da će do kraja maja biti potpisan ugovor o izgradnji dionice Tarčin - Suhodol u vrijednosti od oko 200 miliona maraka. 

''Na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH trebalo bi da bude okončana procedura donošenja zakona o izgradnji autoputa na koridoru `Pet ce` koji bi nam stvorio pretpostavku da, osim izgradnje 40 kilometara autoputa i sarajevske zaobilaznice, puno ambicioznije s mnogo više investitora krenemo u potpunu izgradnju koridora 5c i onog dijela od Žepča do Tuzle'', rekao je Nikšić.