Vrijednost radova 150 miliona KM
0

FOTO / Potpisan ugovor za gradnju dionice Lepenica - Suhodol

Piše: N. Jamaković
Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić i generalni direktor kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. iz Turske Kemal Unluer potpisali su ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5c, na poddionici Lepenica – Suhodol. Supotpisnici ugovora su ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, u ime JP Autoceste FBiH, te Asim Cengiz, član Uprave turske kompanije. Vrijednost ugovora je 75.168.667,02 eura sa PDV-om.
Direktori Karić i Unluer potpisali ugovor (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Direktori Karić i Unluer potpisali ugovor (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Realizacijom ovog ugovora bit će izgrađeno novih 5,5 km autoceste na Koridoru 5c, na kojem je najznačajniji objekt tunel T2 Grabosječ, dužine oko 890 metara. Osim ovog tunela, značajni objekti na ovoj poddionici su tunel T1 Zakunjača, dužine oko 360 metara, most Lepenica 1, dug oko 238 metara i most Lepenica 2, dužine oko 219 metara. Potpisivanjem ovog ugovora nastavlja se izgradnja dionice Vlakovo – Tarčin, čija je ukupna dužina 20 km.

Direktor Karić je istakao zadovoljstvo što je ugovor potpisan kratko nakon što je Evropska investicijska banka odobrila kredit. "Bitno je da smo skratili procedure i da reagujemo brzo koliko možemo. Sada na Koridoru 5c imamo 650 miliona KM ugovorenih radova“, kazao je Karić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Direktor turske kompanije Kemal Unluer je istakao da njegovi radnici, zajedno sa radnicima domaće kompanije Euroasfalt, već više od dva mjeseca izvode radove na dionici Tarčin – Suhodol, na koju će se nastaviti danas ugovorena dionica. "Ovih dana ćemo uvesti 24-satni rad u smjenama, a već iduće sedmice počinjemo raditi na dionici Suhodol – Lepenica“, kazao je Unluer.

Osim resornog ministra Envera Bijedića potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni premijer. Obojica su akterima čestitali na ugovorenom poslu, te ponovili riječi s otvaranja dionice Bilješevo – Kakanj prije nekoliko dana. "Na ovaj način nastavljamo ispunjavati obećanje dato po dolasku na vlast, a to je da ćemo u svom mandatu izgraditi više kilometara autoceste nego sve prethodne vlade zajedno“, kazali su Bijedić i Nikšić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon obraćanja prisutnih, novinarima, koji su prethodno uredno pozvani na konferenciju za medije, nije dopušteno da postave ijedno pitanje, a dodatnu izjavu u hodniku zgrade Vlade FBiH jedino je pristao dati direktor Karić.