Banja Luka
0

Potpisan ugovor o izgradnji Termoelektrane "Stanari"

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Energetska kompanija EFT Rudnik i Termeoelektrana "Stanari" i kineska kompanija "Dongfang Electric Corporation" potpisale su danas ugovor o isporuci opreme i izgradnji termoelektrane ''Stanari'' kod Doboja, u vrijednosti oko 400 miliona eura.

U ime EFT-a ugovor je potpisao direktor Stevan Lončar, a u ime "Dongfang Electric Corporationaa" izvršni direktor Lan Zehai.

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik   izjavio  je da  je potpisivanjem ugovora,   vrijednog oko 400 miliona eura,  data  konačna potvrda onih koji su vjerovali u ovaj projekat.

"Ovo je demantij svih onih koji nisu vjerovali u ovaj značajan projekat i koji su ga osporavali i željeli da onemoguće njegovu realizaciju, iz različitih, prema pravilu, niskih pobuda", rekao je Dodik.

On je istakao da je danas potpisan ugovor o isporuci opreme i izgradnji sa jednom od vodećih kompanija u svijetu, kojoj je ovo prvi projekat u Evropi. 

"Na to smo posebno ponosni i uvjereni da je ovo samo prvi, od mogućih zajedničkih angažmana sa ovom kineskom kompanijom u RS, a i šire u regionu", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da je RS-u veoma važno da ima jednu od najvećih svjetskih kompanija proizvođača energetske opreme, koja godišnje proizvede novih postrojenja snage oko 30.000 megavata, što je dobra legitimacija za mogućnosti u RS. 
"Ovo je jedan od projekata koji obezbjeđuje energetsku stabilnost i budućnost RS. Mi u Vladi posebno smo ponosni na današnji ugovor i početak radova na prostoru gdje je predviđena izgradnja termoelektrane", istakao je Dodik.	

On je dodao da je ukupan plan investicija u rudarsko-energetski kompleks ''Stanari'' vrijedan oko 500 miliona eura.	

"Vlada RS će nastaviti da, u okviru svojih nadležnosti, podržava ovakve i slične projekte i ohrabrivati partnere i investitore da na ovom prostoru ulažu više, prije svega u vezi energetike. Naš plan je da sa kineskom komanijom EFT-om i našom 'Elektroprivredom' u budućnosti razvijemo određene oblike partnerske saradnje, koji će učiniti dinaimičnijim investicije na ovom planu", naveo je Dodik.

Izvršni direktor "Dongfang Electric Corporationa" rekao je da je njegova firma jedna od najvećih u svijetu za proizvodnju energetske opreme i da posluje u 20 zemalja.

"Posebno mi je drago što je naša oprema danas stigla u RS. Moje kolege i ja smo u Srpskoj naišli na prijateljstvo i gostoprimstvo i vidjeli da je ona mjesto za strano ulaganje", rekao je Zehai.

On je istakao da će njegova kompanija ispuniti svoje obaveze u roku i tako doprinijeti razvoju RS i prijateljskim odnosima Kine sa njom.
Predsjednik ETF-a Vuk Hamović rekao je da je njegova kompanija dugo pregovarala sa četiri zainteresovana snabdjevača opreme, izrazivši zadovoljstvo što je taj dio projekta uspješno priveden kraju ugovorom sa kineskim preduzećem.

"Dongfang je dao nakonkretniju ponudu po pricipu 'ključ u ruke', a rok za izgradnju je 45 mjeseci od stupanja na snagu ugovora. Termoelektrana će početi sa radom 2014. godine'', rekao je Hamović.

Hamović je istakao da je jedan od kriterijuma po kojem je dodijeljena koncesija za ovaj posao bio da se  maksimalno angažuju domaći resursi, ne samo radna snaga, već i svi podizvođači.

On je dodao da će jedan dio posla morati da rade eksperti koji se razumiju u ovu vrstu opreme. 	

Prema projektu, termoelektrana "Stanari" jedan je od najvećih i prvi energetski objekat te vrste, koji će biti izgrađen u BiH nakon 30 godina. 
Investitor je "EFT grupa" koja je prije nekoliko godina sa Vladom Srpske potpisala 30-godišnji koncesioni ugovor za korišćenje površinskog kopa Rudnika uglja "Stanari".

"EFT grupa", čiji je najpoznatiji suvlasnik srpski biznismen Vuk Hamović, bavi se trgovinom strujom i investiranjem u energetske objekte i vodeća je grupacija u jugoistočnoj Evropi. 

Osim ulaganja u ovu termoelektranu, "EFT grupa" je do sada investirala oko 50 miliona eura u akumulacioni tunel Fatničko Polje i u Rudnik "Stanari" kod Doboja, čime je postala najveći strani investitor u energetskom sektoru u BiH.  

Kompanija "Dongfang Electric Corporation" jedan je od vodećih proizvođača energetske opreme na svijetu i jedna je od najvećih kompanija u Kini. Poznata je, prije svega, po proizvodnji opreme za velike hidro, termo i nuklearne elektrane, vjetrogeneratora i realizaciji izgradnje projekata po sistemu "ključ u ruke" u svojstvu generalnog izvođača radova.