biznis
9

Potpisan ugovor o izgradnji “Sarajevske obilaznice” Lot 2

FENA
Ugovor o izgradnji “Sarajevske obilaznice” Lot 2, dionice: Butila-Briješće i Briješće-Stup, ukupne dužine 4,1 km, potpisan je danas u sjedištu Vlade FBiH.

Uime implementatora Ugovor je potpisao direktor JP Direkcije cesta FBiH Ljubo Pravdić, a uime izvođača konzorcij iz R Hrvatske: predsjednik Uprave Osijek-Koteks d.d. Osijek Drago Tadić, izvršni direktor INGRE d.d. Zagreb Ivan Čop i predsjednik Uprave GP Dubrovnik d.d. Dubrovnik Mato Đurović.

Ukupna vrijednost Ugovora je 23.033.574,48 eura, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca. Radovi počinju za oko 60 dana.

Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je i premijer FBiH Nedžad Branković, dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Spomenka Mićić, te federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović i federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš.

"Danas je posebno važan dan za Vladu FBiH jer je potpisan još jedan ugovor na građenju autoceste na koridoru 5-C. Prvi put od kada se priča o autoputu na koridoru 5-C imamo tri aktivna ugovora i to pokazuje da model kako graditi autoput na koridoru 5-C koji je postavila Vlada FBiH počinje davati svoje rezultate", kazao je na pres-konferenciji nakon potpisivanja Ugovora premijer FBiH Nedžad Branković.

"Današnjim potpisom ugovora imamo tri aktivna ugovora, a do kraja godine će biti potpisan još jedan, dakle četiri dionice će se paralelno graditi na autoputu", kazao je premijer Branković.

Naglasio je da će u ovoj godini biti završeni pregovori s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicijskom bankom za finansiranje dionica od Kaknja do Zenice i od Vlakova do Tarčina.

"To nam je osnovica. Tih osnovnih 80 kilometara autoceste izgrađene vlastitim sredstvima čije korištenje unosimo u buduće partnerstvo s investitorima čije smo ponude već dobili i od 10 ponuđača do kraja godine ćemo izabrati partnera s kojim ćemo graditi cijelu autocestu od Zenice preko Sarajeva do Mostara", kazao je premijer Branković.

Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović izrazio je zadovoljstvo zbog danas potpisanog Ugovora, naglasivši da pored ovih aktivnosti počinju pripreme za početak izgradnje i druge dvije autoceste, odnosno jedne autoceste Tuzla Orašje i brze ceste kroz srednju Bosnu.

"U Tuzlanskom kantonu ćemo u četvrtak potpisati ugovor o početku izrade idejnog projekta za cijelu dionicu trase od Tuzle do Orašja. I uz aktivnosti koje već idu kada je u pitanju projektovanje brze ceste kroz srednju Bosnu nadamo se da ćemo krajem naredne godine imati spremne prve dionice za ugovaranje, ukoliko nađemo odgovarajući model za finansiranje i ove dvije autoceste", kazao je ministar Šećkanović.

Direktor JP Direkcije cesta FBiH Lubo Pravdić je naglasio da se već krajem juna očekuje tender za izvođenje radova na Lotu 3, dionice od Butila do Vlakova i vanjska cesta od Vlakova do Mostarskog raskršća.

Nadzor u izvođenju radova obavljat će IGH d.d. Zagreb i IPSA institut Sarajevo. Vrijednost ovog ugovora je 1.505.556 eura. Projekt je uradio konsultant INOCSA Španija.