Završetak radova za 10 mjeseci
0

Potpisan ugovor o izgradnji autoceste na koridoru Vc

FENA
Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Bijača - Kravice potpisali su danas u Mostaru direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar Ensad Karić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, predstavnik izvođača radova i direktor Euroasfalta d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić te direktor tvrtke ŽGP d.d. Sarajevo Asim Nanić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 23.308.804,89 eura, a rok za završetak radova je 10 mjeseci. Tim ugovorom se u funkciju stavlja novih 4,09 kilometara autoceste na koridoru Vc, što su i prvi kilometri koji će biti izgrađeni na južnoj dionici te će predstavljati vezu s autocestom u Republici Hrvatskoj.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je prije popisivanja ugovora kako će Hercegovina uskoro biti jedno veliko gradilište.

"Do sada nas je iskustvo učilo da su velika obećanja i najave megalomanskih projekta i stotina kilometara autoceste u principu ostajali kao puste i lijepe želje, a naše stanovništvo bezbroj puta bivalo razočarano. Mi želimo da napravimo razliku između ove i nekih prethodnih vlada, jer kao što možete primijetiti, ovo je vlada koja kamen temeljac i početak radova postavlja i otvara na početku mandata, a ne na kraju prije izbora, kako se to obično kod nas događalo", istaknuo je Nikšić.

Dodao je kako će izgradnjom ove dionice Međugorje dobiti čvrstu vezu s Jadranskim primorjem te time i mogućnosti za ubrzan razvoj.

"Za nešto više od dvije godine u Hercegovinu će se investirati oko 120 miliona maraka, a samo za eksproprijaciju zemljišta u prvoj etapi izgradnje već je izdvojeno preko pet miliona maraka i to je novac koji je opet otišao našim građanima", naglasio je premijer.

Napomenuo je kako će se tim projektom otvoriti nekoliko stotina radnih mjesta te da će se osjetiti i značajan rast potrošnje u lokalnoj zajednici, što sasvim sigurno predstavlja ozbiljne poticaje za općine u Hercegovini.

Premijer je najavio i izgradnju niza drugih dionica. Podsjetio je i na nedavni početak radova na tunelu Vijenac, a najavio i izgradnju 20 kilometara autoceste na relaciji Vlakovo - Tarčin, početak izgradnje sjevernog kraka koridora Vc te ubrzanje radova na sarajevskoj zaobilaznici, što bi, po njegovim riječima, do kraja 2014. godine osiguralo spajanje nekoliko dionica u izgradnji i kontinuitet ceste od Tarčina do Zenice.

On je napomenuo kako je glavni cilj ove vlade borba za svako radno mjesto, a najavljene investicije osigurat će uspjeh u toj borbi.

Predsjednik FBiH Živko Budimir naglasio je kako Vlada FBiH ispunjava svoja obećanja, a to je ekonomski oporavak BiH, što je pokazala i danas prilikom potpisivanja ugovora.

Dodao je kako se izgradnjom autoceste otvaraju neslućene mogućnosti kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje, a spomenuo je i luku Ploče, koja je, kako je podsjetio, jednim dijelom na upravi i Vlade FBiH.

"Ja vas uvjeravam da ćemo vrlo brzo iznaći rješenja koja će biti na zadovoljavajući način za sve narode i ljude koji žive u ovoj zemlji te da ćemo ovaj, kao i sve druge projekte, koje smo najavili, uspješno privesti kraju", istaknuo je Budimir.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je kako je njegovo ministarstvo svojim djelima potvrdilo da kao dio Vlade FBiH ispunjava svoje obveze i obećanja.

Domaće kompanije bit će izvođači radova čime će stječi iskustva koje će moći iskoristiti u utrci s mnogo većim stranim kompanijama u poslovima na domaćem i stranim tržištima.

Direktor JP Autoceste d.o.o. Ensad Karić kazao je kako je ovo veliki dan za njegovo poduzeće jer se konačno počinje raditi na više dionica u BiH, a time i povezivati na europske tokove i tokove transporta u regiji.

Radi se o prvi pet kilometara ceste uključujući granični prijelaz, a završene su pretkvalifikacije i za sljedećih pet kilometara ove dionice od Bijače do Međugorja koja će se početi raditi početkom 2012. godine, kazao je Karić, dodavši kako se uskoro očekuje povezivanje Međugorja s Republikom Hrvatske preko međunarodnog graničnog prijelaza Bijača.

Inače, za čitavu dionicu od Bijače do Međugorja već su osigurana financijska sredstva. Također, završena je eksproprijacija te dobivena građevinska dozvola.

U ime BH konzorcija nazaočnima se obratio Hamed Ramić naglasivši kako je izgradnja ove dionice od posebnog značenja za lokalnu poslovnu zajednicu kao i građane koji žive na tom području.

Dodao je kako će domaće kompanije sudjelovanjem u izgradnji autoceste steći nova iskustva te primjenu novih tehnologija čime će biti konkurentniji s inozemnim tvrtkama.

''Potpisivanje ugovora o izgradnji 4,09 km autoceste na dionici Bijača – Kravice smatramo odličnim početkom ostvarivanja ciljeva koje je zacrtala nova Federalna Vlada. Izgradnja autoceste će otvoriti nova radna mjesta, pružiti mogućnost angažmana domaćim tvrtkama, te između ostalog, omogućiti izravno spajanje sa autocestom u Republici Hrvatskoj", izjavio je danas u Mostaru Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i zastupnik u PSBIH.

Inače, na osnovi međunarodnog natječaja, Europska banka za obnovu i razvoj dala je suglasnost na evaluacijski izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH za projekt izgradnje autoceste na dionici Bijača-Kravice. Prema navedenom izvještaju BH konzoricij čine tvrtke Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, ŽGP d.d. Sarajevo i Hidrogradnja d.d. Sarajevo.