BiH - Republika Irska
0

Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

FENA
Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović i nerezidentni ambasador Republike Irske za BiH Patrick McCabe potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i poreze na dobit imovine između BiH i Republike Irske.

Sporazum će, kazao je Kasumović, omogućiti uvjete za, prvenstveno, poticanje stranih investicija, transfer tehnologije, zapošljavanje u drugim zemljama te povećanje međunarodne trgovine i prometa.

"Vlada Republike Irske je u nekoliko navrata pokušavala zaključiti s BiH ovaj sporazum, ali, zbog komplikovanosti bh. političkog sistema, ovaj proces je završen tek sad. Izvinjavam se predstavnicima Republike Irske zbog ovog odugovlačenja", izjavio je nakon potpisivanja Sporazuma Kasumović.

Dodao je da je, "za razliku od nekih političara koji se svim silama trude da otjeraju investitore", Ministarstvo opredijeljeno da kreira okvir za jednakopravan tretman pravnih i fizičkih subjekata u oporezivanju.

Ambasador McCabe je istakao da su ekonomske veze između Republike Irske i BiH "veoma tanke" te da je godišnja robna razmjena tek 13 miliona eura.

"Ova saradnja se mora pojačati kao i saradnja u turizmu, obrazovanju i svim ostalim oblastima", kazao je McCabe.

Potvrdio je opredjeljenje Republike Irske u nastavku pružanja podrške BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama te istakao da se "nada da će uspjeti pregovori u Butmiru" te da će BiH prevazići trenutne političke prepreke.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je dosad potpisalo 35 ugovora o izbjegavnju dvostrukog oporezivanja, a samo u ovoj godini njih čak devet.