biznis
0

Potpisan ugovor o formiranju “Krivaje 1884”

FENA
Ugovor o formiranju “joint venture” preduzeća između Vlade FBiH, kao vlasnika državnog kapitala, “Krivaje” iz Zavidovića i preduzeća “Ferimpex”, kao investitora, potpisan je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Glavni potpisnici ugovora o formiranju novog preduzeća “Krivaja 1884” bili su direktori “Krivaje” i “Ferimpexa”, Nurija Prijić i Ismet Mujanović, dok su supotpisnici bili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić i načelnik Općine Zavidovići Izet Bašić.

Također, potpisan je i Protokol o rješavanju otvorenih pitanja, a uz navedene potpisnike ugovora ovaj protokol je potpisao i premijer FBiH Nedžad Branković.

U novo zajedničko društvo “Krivaja 1884” “Krivaja” unosi 4,28 miliona KM, što čini 30 posto osnivačkog kapitala društva, dok će preostalih 70 posto kapitala osigurati “Ferimpex” unosom 10 miliona KM u novcu.

Prema navodima direktora “Ferimpexa” Ismeta Mujanovića ova kompanija će od 1. oktobra početi da ulazi u “Krivaju”, a nakon što budu riješene neke pravne obaveze počet će s radom a njen glavni partner bit će švedska “Ikea” .

Kako je najavljeno, radnicima će biti isplaćene neisplaćene netoplaće i bit će im uplaćeno penziono osiguranje, tako da će svi radnici tokom 16 mjeseci, kako je kazao Mujanović, primati po dvije plaće, jednu neisplaćenu i jednu redovnu.

Premijer FBiH Nedžad Branković naglasio je da će Vlada nadzirati tok realizacije potpisanog ugovora iz razloga što je “'Krivaja' važna za Zavidoviće i tamošnji kraj".

Federalni minister energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo istaknuo je da će Vlada, odnosno ‘njegovo’ ministarstvo izdvojiti 350.000 KM pomoći “Krivaji” dok se “ne uhoda” novo preduzeće.

I predsjednik Sindikata “Krivaje” Vehbija Aličić izrazio je uvjerenje da će od danas 1.800 radnika “Krivaje” imati bolju budućnost.