biznis
0

Potpisan Sporazum o strateškom povezivanju i poravnanju duga BiH prema Libiji

FENA
U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas je u prisustvu premijera Federacije Nedžada Brankovića potpisan Sporazum o strateškom povezivanju i poravnanju duga Bosne i Hercegovine prema Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću.

Sporazum, kojim se predviđa da se obaveze Bosne i Hercegovine po osnovu libijskog kredita izvrše zamjenom za odgovarajući broj dionica koje Vlada Federacije BiH posjeduje u preduzeću “Bosnalijek” d.d. Sarajevo, potpisali su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, po ovlaštenju Federalne vlade, i generalni direktor za kredite i dugove Narodnog komiteta za finansije Abdulhakim Mohamed El-Misurati uime libijske strane.

U Sporazum, koji otvara mogućnost strateškog partnerstva i saradnje BiH i Libije u oblasti farmaceutske industrije, na sugestiju Vlade FBiH, ugrađena je odredba po kojoj se libijska strana obavezuje da neće prodati dionice “Bosnalijeka” pet godina. Istovremeno, definirana je i obaveza obje strane da će uložiti maksimalne napore za razvoj i pružanje podrške ovom preduzeću, čiji je direktor Edin Arslanagić prisustvovao današnjem događaju.

Prema obrazloženju Misuratija, već su poduzete aktivnosti na osiguranju tržišta u više afričkih zemalja za plasman "Bosnalijekovih" proizvoda.

Premijer Branković je ovaj sporazum ocijenio kao početak nove šanse i otvaranja mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje s Libijom čiji su investitori, kako je i danas istaknuto, zainteresirani za saradnju i u drugim oblastima, navodi se u saopćenju.