biznis
0

Potpisan sporazum o saradnji agencija za rad i zapošljavanje BiH i Hrvatske

FENA
Direktori Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Huso Sarić i Ankica Paun-Jarallah, danas su u Sarajevu potpisali sporazum o saradnji ovih institucija.

Prioriteti u toj saradnji su unapređenje sposobnosti službi za zapošljavanje, pružanje usluga poslodavcima i nezaposlenima u potrazi za poslom.

"Problem visoke stope nezaposlenosti može se riješiti predanim radom, zalaganjem i saradnjom institucija u oblasti rada i zapošljavanja", kazao je Sarić.

Sporazum o međusobnoj saradnji, kako je dodao, omogućit će kvalitetno zapošljavanje radne snage iz BiH u okviru odobrenih godišnjih kvota za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj.

U ovoj godini Vlada Republike Hrvatske je odobrila 8.397 radnih dozvola, od toga za produženje 2.500, a za novo zapošljavanje 5.897 radnih dozvola. Od tog broja za potrebe građevinarstva je odobreno 3.630, brodogradnju 1.700, turizam i ugostiteljstvo 240 radnih dozvola itd.

"Sporazum će omogućiti objema agencijama da na temelju primjera dobre prakse razvijajamo aktivnosti kojima ćemo poboljšati politiku tržišta rada u Hrvatskoj i BiH", istakla je direktorica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun- Jarallah.

Ta saradnja je značajna i u kontekstu približavanja dviju zemalja EU te veće pokretljivosti radne snage.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je i pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Franjo Markota koji je kazao da to ministarstvo podržava inicijative koje mogu doprinijeti poboljšanju situacije u zapošljavanju.

Hrvatska ima oko 4,5 miliona stanovnika, a od toga je 260.000 nezaposlenih, registrovanih pri zavodu za zapošljavanje, dok je u BiH, prema posljednjim podacima Agencije za rad i zapošljavanje, nezaposleno oko 517.000 osoba.