EU i Turska
0

Potpisan sporazum o plinovodu Nabucco

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četiri države članice Evropske unije i Turska potpisale su u ponedjeljak u Ankari sporazum o gradnji plinovoda Nabucco koji treba smanjiti evropsku ovisnost o ruskome plinu, a SAD, koji također podržava taj projekt, naznačio je kako je i Rusija pozvana da u njemu sudjeluje.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je kako je današnjim potpisom stvorena osnova za gradnju plinovoda, javlja agencija dpa.

Evropska unija, čije su četiri članice - Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunjska - potpisale sporazum, tim projetkom nastoji smanjiti vlastitu ovisnost o ruskome plinu i dopremati plin iz središnje Azije, preko Turske i jugoistoka Evrope.

Evropska unije je obećala finansirati projekt s gotovo 250 miliona eura.

Richard Morningstar, posebni američki izaslanik za euroazijska energetska pitanja, rekao je kako SAD pokušava privoljeti Rusiju da sudjeluje u projektu, prenosi agencija AP.

Agencija AFP napominje da četvrtinu zemnog plina Evropi zasad dobavlja Rusija, no Evropa je drži nepouzdanim dobavljačem jer je pretrpjela štete zbog rusko-ukrajinskog plinskog rata.

Američki senator Dick Lugar rekao je kako i Rusija može kao kupac ili dobavljač sudjelovati u projektu.

Morningstar je pak rekao da Iran treba isključiti iz tog projekta sve dok ne poboljša svoje odnose sa Zapadom.

Ukupna cijena plinovoda procijenjena je na 7,9 milijardi eura, a početni kapacitet trebao bi biti osam milijardi prostornih metara zemnog plina kad postane operativan 2014.

Međutim, kad plinovod dosegne svoj pun kapacitet, ta bi se brojka trebala učetverostručiti i plinovod bi propuštao 31 milijardu prostornih metara plina, prenio je Business.hr.

Nabucco je konzorcij naftnih tvrtaka OMV-a iz Austrije, mađarskog MOL-a, rumunskog Transgaza, bugarskog Bulgargaza, turske tvrtke Botasa i njemačke tvrtke RWE.