biznis
0

Potpisan sporazum o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj

FENA
Sporazum o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj IDA – Dodatno finansiranje za Projekt razvoja zajednice potpisan je danas u Sarajevu. Potpisan je i Projektni sporazum između Međunarodne asocijacije za razvoj i Federacije BiH, odnosno Republike Srpske.

Sporazum o finansiranju je uime BiH potpisao ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, a uime Međunarodne asocijacije za razvoj vršilac dužnosti voditelja Ureda Svjetske banke za BiH Toby Linden. Projektne sporazume uime Federacije BiH potpisala je predsjednica Borjana Krišto, a uime RS-a predsjednik Milan Jelić.

Iznos dodatnog financiranja je pet miliona USD. Alokacija: FBiH 60 posto ekvivalent tri miliona USD, RS-u 40 posto ekvivalent dva miliona USD. Rok otplate je 20 godina, uključujući 10 godina grace perioda, otplata kredita u polugodišnjim obrocima, troškovi održavanja kredita na nepovučeni iznos glavnice od 0,50 posto godišnje, servisni troškovi na povučeni iznos glavnice od 0,75 posto godišnje.

Projekt će se realizirati u 2007. i 2008. godini. Ukupna vrijednost projekta je šest miliona USD, od čega je kredit IDA pet miliona USD, dok je jedan milion USD domaća kontribucija koju će osigurati entitetske vlade srazmjerno alokaciji kredita, kantonalne i općinske razine i to ne ispod 15 posto vrijednosti potprojekta u šta pored finansijskog dijela ulaze i roba, radovi i usluge. Vrijeme trajanja Projekta je do 31. augusta 2008.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić je nakon potpisivanja izjavio novinarima da nije prvi put da se potpisiju ovakvi sporazumi, podsjećajući da je temeljni sporazum potpisan 2001. godine koji je iznosio oko 15 miliona dolara.

„Uvažavajući efekte i činjenice koje je pružio taj projekt u razvoju lokalnih zajednica i pomoći lokalnim zajednicama, a 88 općina niskog stupnja razvijenosti su koristile ove projekte i ovaj novac, danas smo potpisali novi sporazum, dodatak u iznosu od pet miliona USD koje će koristiti također nerazvijene općine koje su obavezne da se uključe svojim iznosima do 15 posto“, kazao je ministar Vrankić.

Drago mi je, dodao je on, da na ovakav način možemo pomoći da se razvije infrastruktura u općinama. Ovo je pomoć koja će se koristiti u prvom redu za poboljšanje infrastrukture, znači kadrovskog jačanja nerazvijenih općina kako bi mogle podignuti svoj servis usluga svim, pogotovo onim koji se odnose na socijalni sektor.

„S druge strane projekt sadrži i druge elemente koji se odnose i na ostale pomoći iz domena prihvatanja i razvoja lokalnih zajednica da bi se mogle uključiti u normalan razvoj“, kazao je Vrankić.

Vršilac dužnosti voditelja Ureda Svjetske banke za BiH Toby Linden je rekao da se ovim sporazumom osiguravaju dodatne finansije za projekte koji su zasnovani na lokalnim zajednicama.

„Radi se o projektu koji je prvobitno pokrenut 2001. godine i njega je iskoristilo otprilike 1,3 miliona građana BiH. Uz ovo dodatno finansiranje, očekujemo da ga iskoristi oko 300 hiljada građana dodatno. To su građani iz najsiromašnijih zajednica. Ovaj projekt im omogućava da budu uključeni u proces donošenja odluka, tako da bi oni najviše mogli da iskoriste investicije“, kazao je Linden.

Dodao je kako svaka općina treba da izradi svoj prijedlog zasnovan na lokalnoj strategiji razvoja i utvrđivanju stvarnih potreba i na osnovu toga donose odluke o onome što im je posebno značajno - da li su u pitanju izgradnja puteva, škola ili ulično osvjetljenje.

„Zavisi od općine, općina treba da predloži i takvi prijedlozi će biti evaluirani kasnije“, kazao je Linden.