biznis
47

Potpisan Protokol o saradnji između IPARD platne agencije u Turskoj i Ureda za harmonizaciju BiH

Klix.ba
Predstavnici Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine boravili su u zvaničnoj trodnevnoj posjeti Instituciji za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ankari.

Predstavnici Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine, na čelu sa direktorom Ureda, gosp. Hamdijom Čivićem boravili su u zvaničnoj trodnevnoj posjeti Instituciji za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju (Agriculture and RuralDevelopment Support Institution – ARDSI) u Ankari, Republika Turska.

Tokom posjete predstavnicima Ureda su prezentirane aktivnosti, znanja i iskustva koja su stečena tokom uspostave i akreditacije ove Agencije u Turskoj, kao i znanja i iskustva vezana za implementaciju IPA fondova namijenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju, tzv. IPARD .

Prilikom posjete potpisan je i Protokol o saradnji između ove dvije institucije. Protokol je osnova za sve dalje aktivnosti i saradnje koje se odnose na prenošenje znanja i iskustava koje će eksperti iz Turske agencije biti spremni da pruže prilikom uspostave i akreditacije IPARD platne agencije u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, da bi Bosna i Hercegovina mogla pristupiti korištenju IPARD sredstava, neophodno je što prije uspostaviti IPARD strukturu u BiH (IPARD platnu agenciju i Upravljačko tijelo), zatim donijeti i usvojiti Strategiju ruralnog razvoja u BiH. Procjene su da bi BiH za poljoprivredu i ruralni razvoj iz IPARD fonda na godišnjem nivou mogla povlačiti u prosjeku cca. 20-25 miliona eura, nepovratnih-grant sredstava, odnosno za sedmogodišnji finansijski period 140-175 miliona eura.