biznis
0

Potpisan protokol o edukaciji državnih službenika KS-a iz oblasti PCM-a

FENA
U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas je potpisan Protokol o realizaciji projekta "Upravljanje projektnim ciklusom - PCM" za državne službenike iz Kantona Sarajevo.

Riječ je o projektu čiji je pokretač SERDA, a osnovni cilj mu je formiranje profesionalnih timova koji će usvajanjem novih znanja spremno odgovoriti na izazove pristupanja EU i efikasne primjene različitih politika i instrumenata EU te korištenja EU fondova.

Protokol su potpisali direktor SERDA-e Ševkija Okerić, kantonalni ministri i direktori tri zavoda KS-a: Zavoda za planiranje razvoja, Zavoda za izgradnju i Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a.

Kanton Sarajevo je prvi kanton u Federaciji FBiH koji se odlučio uz podršku SERDA-e da organizira edukaciju i pripremu svojih uposlenika za upravljanje projektnim ciklusom. To je priprema za korištenje evropskih fondova i mi moramo imati osposobljene pojedince i grupe ljudi u ministarstvima koji će raditi taj posao, kazao je Okerić dodajući da se sada može koristit fond Prekogranična saradnja.

  • U septembru će biti raspisan tender za taj projekt i treba da podignemo nivo znanja, da steknemo neophodne vještine i upravljamo tim procesom, kazao je Okerić navodeći da će proces edukacije proći 70 ljudi.

Ministar pravde i uprave KS-a Zlatko Mesić je naglasio da se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU Kantonu Sarajevo pružaju mogućnosti pristupa pretpristupnim fondovima EU.

Znamo da se radi o sredstvima koja su relativno velika i njihovo povlačenje zavisi od naše sposobnosti, od naših struktura, od načina apliciranja i ozbiljnosti projekata. Ovaj protokol će dati rezultat u tom smjeru i omogućit će KS-u i njegovim strukturama da budu bliže pretpristupnim fondovima, kazao je Mesić.

PCM edukacijom bit će obuhvaćene oblasti: osnove lokalnog i regionalnog razvoja - metodologija i alata, upravljanje ciklusom projekata i pristupanje fondovima EU, predstavljanje formata za pisanje prijedloga projekata slijedeći međunarodne standarde, matrica logičkog radnog okvira i menadžment i monitoring projekata i timski rad.