BH-Gas
0

Potpisan memorandum za izgradnju kogeneracijske elektrane

FENA
Almir Bečarević
Almir Bečarević
Predstavnici kompanija BH-Gas d.o.o. Sarajevo, KTG d.o.o. Zenica i KTG a.g. Lugano potpisali su danas u Sarajevu memorandum o razumijevanju s ciljem daljnje realizacije izgradnje kombinovane gasno-parne kogeneracijske elektrane.

Tim memorandumom precizirane su isporuke prirodnog gasa za predviđenu termoelektranu na nivou od oko 350 miliona metara kubnih, i to na period ne kraći od 15 godina. Također su precizirane obaveze svih učesnika u realizaciji projekta s aspekta izgradnje i stvaranja tehničkih preduslova u vezi s isporukom prirodnog gasa za ovaj kompleksni projekt.

Direktor BH-Gasa Almir Bećarević naglasio je značaj tog razvojnog projekta koji će u svojoj realizaciji predstavljati i generator za daljnji razvoj gasne mreže u BiH.

Procijenjena vrijednost isporuke prirodnog gasa za spomenuti period procjenjuje se na oko 1,5 milijardi dolara, a ukupna vrijednost projekta na oko dvije milijarde dolara.

Bećarević je podsjetio da je, zaključkom Vlade Federacije BiH, BH-Gas zadužen da u saradnji sa investitorom kombinovane gasno-parne kogeneracijske elektrane Zenica reguliše pitanja snabdijevanja gasom, kao i pitanja u vezi sa davanjem saglasnosti za izgradnju priključka i uklapanje energane u gasni sistem BiH.

BH-Gas je izdao saglasnost za lokaciju kombinovane gasno-parne kogeneracijske elektrane sa aspekta gasnih instalacija koje se nalaze u krugu Željezare Zenica, a saglasnost je izdata u cilju ishodovanja urbanističke saglasnosti za izgradnju ove termoelektrane u Zenici.

Nakon potpisivanja memoranduma, potpredsjednik Uprave KTG a.g. Lugano Mose Franko kazao je da su dobili urbanističku saglasnost koja je jedan od važnih koraka u izgradnji ovakvog postrojenja, te da nakon toga slijedi izrada glavnog projekta.

Direktor KTG d.o.o. Zenica Haris Mašić pojasnio je da se radi o kogeneracijskoj termoelektrani sa snage 234 megavata i investiciji od oko 250 miliona eura. Realizacijom ovog projekta, kako je naglasio, Zenica dugoročno rješava pitanje toplifikacije grada sa 170 megavata toplinske energije.

Očekuje se da će izgradnja početi do kraja godine, te da će ovo postrojenje biti u funkciji u prvom kvartalu 2013. godine.