Ponedjeljak ujutro
0

Potop na evropskim berzama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na evropskim berzama su na početku današnjeg trgovanja vodeći indeksi potonuli više od četiri posto zbog strahovanja ulagača od novih dubioza u evropskom finansijskom sektoru.

FTSEurofirst 300 indeks vodećih evropskih dionica jutros se strmoglavio 4,2 posto, na 1.044 boda. Londonski FTSE indeks potonuo je 4,7 posto, pariški CAC indeks 4,4, a frankfurtski DAX indeks oko 4,2 posto.

Pod najvećim je pritiskom finansijski sektor zbog dramatičnih vijesti o spašavanju njemačke hipotekarne banke Hypo Real Estate preko vikenda, u što se morala uplesti i njemačka vlada.

I druga po veličini talijanska banka UniCredit tražila je rješenje svojih problema preko vikenda te najavila prikupljanje svježeg kapitala.

"Evropske vlasti nastoje stabilizirati finansijski sektor uskačući u pomoć najvećim institucijama. Njihovi su potezi razumljivi, ali djeluju i očajnički", kaže Chris Hossain, menadžer u tvrtki ODL Securities.

Cijena dionice BNP Paribasa pala je 4,2 posto, Credit Agricole 6 posto, Societe Generalea 6,9 posto, Dexie 12,8 posto, Commerzbanka 15,7 posto..., prenio je Business.hr.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros potonuo 4,3 posto, na 10.473 boda, najnižu razinu od februara 2004. godine.

Osim u finansijskom sektoru, ponajviše su pale cijene dionica izvoznika i elektroničkih proizvođača jer se ulagači plaše da će zbog slabljenja svjetskog gospodarstva pasti prihodi tih kompanija na inozemnim tržištima.