biznis
0

Potonuće banaka na evropskim berzama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski indeksi na berzama u petak su oslabili, pritisnuti padom cijena dionica u bankovnom sektoru, nakon vijesti o prijedlogu reforme američkog bankovnog sustava za koju se zalaže američki predsjednik Barack Obama.

U takvom okruženju londonski Ftse indeks oslabio je oko 1,1 posto, na 5.276 bodova. Frankfurtski DAX bio je na sličnom postotnom gubitku, spustivši se na 5.689 bodova.

Bankovne dionice bile su najveći gubitnici i najteže ih je pogodila vijest o reformi bankovnog sektora koju zagovara američki predsjednik Barack Obama.

Najavio je da će tražiti da se ograniči veličina i kompleksnost velikih finansijskih institucija kako njihova propast ne bi ugrozila širi finansijski sustav i svjetsko gospodarstvo ili skupo stajala porezne obveznike u slučaju spašavanja.

Dionice HSBC-a pritom su oslabile za 2,8 posto, Credite Suissea za 6,3 posto, Barclaysa za 8,8 a Societe Generalea za 6,3 posto.

Obamini prijedlozi i reakcije Wall Streeta samo su dodatno oneraspoložili ulagače, ionako uznemirene vijestima iz Kine o potencijalnom zaoštravanju monetarne politike u cilju sprečavanja pregrijavanja gospodarstva.

Nakon čitavog niza mješovitih rezultata poslovanja iz SAD-a, ulagači su pozorno pratili najnovijeg u nizu, General Electric. Iako su rezultati o dobiti nadmašili očekivanja Wall Streeta, nisu uspjeli zaustaviti prodaju dionica na evropskim tržištima.

Indeks Tokijske berze Nikkei potonuo je za gotovo 2,6 posto, završivši ovosedmično poslovanje na 10.590 bodova.