biznis
4

Postignut dogovor o većini pitanja za novi stand-by aranžman s MMF-om

FENA
Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine kojim predsjedava Vjekoslav Bevanda, rano jutros u Sarajevu s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenim voditeljem Misije za BiH Costasom Christouom, postiglo je dogovor o najvećem broju pitanja iz Nacrta pisma namjere za zaključivanje novog stand-by aranžmana s MMF-om.

Izaslanstvo MMF-a će revidirani tekst Pisma namjere dostaviti na razmatranje članovima Fiskalnog vijeća do kraja sedmice.

Ukoliko se postigne suglasnost s predloženim tekstom, Pismo namjere bit će proslijeđeno na pregled u Vašington, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Prema dogovoru, novi aranžman s MMF-om trajat će dvije godine s mogućnošću produženja za još jednu godinu.

Federacija BiH i Republika Srpska preuzele su obvezu usvajanja rebalansa proračuna, te odluke o načinu poravnanja između Federacije BiH i Republike Srpske u vezi s prihodima od neizravnih poreza te provedbe dogovorenih mjera strukturalnih reformi, što će Bosni i Hercegovini omogućiti sklapanje novog stand-by aranžmana. U tom slučaju dvije tranše novog aranžmana bile bi isplaćene do kraja godine.

Potpisivanje Pisma namjere s MMF-om otvorit će mogućnosti za dobijanje sredstava za provedbu reformi u BiH od Europske komisije (EK) i Svjetske banke (WB).

Sjednici Fiskalnog vijeća, uz predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevandu i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i državnog ministra financija i trezora Nikolu Špirića, nazočili su predsjednici entitetskih vlada Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, ministri financija Federacije BiH Ante Krajina i Republike Srpske Zoran Tegeltija. Uime guvernera Centralne banke BiH sjednici je prisustvovao viceguverner Radomir Božić, a uime Brčko Distrikta BiH Mato Lučić.