U 2009. godini
0

Postavljanje prvih vjetroelektrana u HBŽ

FENA
Tijekom 2008. godine Vlada Hercegbosanske županije potpisala je tri ugovora za iskorištavanje energije vjetra u toj županiji i to u općinama Livno, Kupres i Tomislavgrad, a postavljanje prvih elektrana očekuje se do kraja 2009. godine.

Prema riječima predsjednika Povjerenstva za koncesije Mate Šiške, procedura za izdavanje koncesijskog ugovora nije jednostavna i vremenski traje dugo i to minimalno godinu dana.

"Razlog su duljina mjerenja potencijala vjetra, također godinu dana te uvrštavanje lokacije, što je predmet koncesije, u prostorne planove općina i Županije", kazao je Šiško.

On je istaknuo da Vlada Hercegbosanske županije pokazuje sluh za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

U proceduri je i dodjela koncesije za izgradnju mini hidrolektrane u Šujici kod Tomislavgrada jačine do 5 MW, a najavljena je i proizvodnja elektrana na sunčevu energiju. To potvrđuje da se sve više investitora odlučuje upravo na investiranje u obnovljive izvore energije, kazao je Šiško.