biznis
2

Poslovno okruženje BiH zaostaje za regijom

FENA
Nedavno istraživanje koje je provedeno u približno 460 kompanija u cijeloj Bosni i Hercegovini (BiH) pokazalo je određena poboljšanja u registraciji preduzeća i reformama inspekcija te ukazalo da cjelokupno poslovno i investicijsko okruženje u BiH još zaostaje za regijom.

Ovo istraživanje je uradila kompanija PULS tokom aprila- maja u okviru Projekta za usklađivanje poslovnog okruženja (BAC) s ciljem da se procijeni nivo uspjeha implementacije poslovnih reformi podržanih od Svjetske banke u sklopu ovog projekta vrijednog 44 miliona dolara.

Kako se navodi u izvještaju sada se firme u Federaciji BiH (FBiH) godišenje susreću s prosječno 10 dana inspekcije u poređenju s 26 dana 2004. U Republici Srpskoj inspekcijama je potrebno manje od osam dana u poređenju s 34 dana prije tri godine.

Određeni napredak je postignut i u pogledu registracije preduzeća, iako nalazi istraživanja još nisu povoljni u poređenju s većinom drugih zemalja koje se fokusiraju na privlačenje investicija.

Danas je za registraciju firme u FBiH u prosjeku potrebno 44 dana, što je 19 dana manje nego 2004. i 36 dana manje nego kada je BAC počeo 2002. Istraživanje je pokazalo da je situacija u Republici Srpskoj u osnovi nepromijenjena. Na početku 2007. je u RS-u proces registracije trajao 32, u poređenju s 31 danom 2004. te 31 danom 2002. godine.