biznis
0

Poslovni susreti bh. i privrednika Saudijske Arabije

FENA
Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Kraljevinom Saudijskom Arabijom je veoma niska i lani je iznosila oko 1,2 miliona KM, istaknuto je danas tokom poslovnih susreta bh. i privrednika Saudijske Arabije u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu.

U posljednjih sedam godina suficit je zabilježen samo dva puta (2004. i 2006. godine) na bazi izvoza namjenske industrije. Ranijih godina vodeći izvozni proizvodi bili su pumpe za tečnosti, električna oprema i lijekovi, a tokom svih godina zastupljen je izvoz dijelova za motore.

Privrednu delegaciju Saudijske Arabije čine predstavnici desetak kompanija iz različitih oblasti privrede koji su nakon plenarnog dijela imali bilateralne susrete s predstavnicima oko 30 bh. kompanija.

Cilj ovih susreta, prema riječima potpredsjednika VTKBiH Mahira Hadžiahmetovića, jeste otvaranje novih poslovnih mogućnosti između privrednika dviju zemalja i unapređenje vanjskotrgovinske razmjene.

Hadžiahmetović je posebno naglasio da je turizam jedan od segmenata koji je mnogo značajniji nego što to pokazuju brojevi.

-Saudijska Arabija je zainteresirana za ulaganja u BiH, a prvi korak u tome je da se investitorima prezentiraju bh. potencijali – kazao je novinarima član privredne delegacije Saudijske Arabije i predsjednik Revizorskog odbora BBI banke Adil Ahmed Bushnak.

Direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose VTKBiH Enes Ališković izjavio je da je potrebno iskoristiti potencijale koje Saudijska Arabija ima u ulaganjima, te iznaći mogućnosti za značajniji plasman bh. robe na tom tržištu.

  • Saudijska Arabija najviše uvozi tehničke proizvode i nastoji svojom razvojnom politikom unaprijediti i druge sektore izuzev nafte - dodao je Ališković napominjući da Saudijska Arabija štiti svoje tržište i da je naprimjer prosječna carinska stopa za poljoprivredno-prehrambene proizvode 66 posto.

Dosadašnja ulaganja Saudijske Arabije u BiH uglavnom su se odnosila na bankarski sektor i nekretnine.