biznis
0

Poslovni forum i bilateralni susreti bh. i privrednika Saudijske Arabije

FENA
U organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) danas je u Sarajevu održan Poslovni forum i bilateralni susreti bh. i privrednika iz Saudijske Arabije.

U delegaciji Saudijske Arabije bili su predstavnici preduzeća iz različitih oblasti privrede, kao što su građevinarstvo, nekretnine, prehrambena industrija, turizam i hotelijerstvo, finansijske institucije, elektroindustrija, auto i metalska industrija.

Vođa delegacije saudijskih privrednika Ghassan Al-Suleiman izjavio je da je razlog njihove posjete upoznavanje s bh. potencijalima i mogućnostima za ulaganje, a posebno je izdvojio četiri sektora - turizam, razvoj infrastrukture, električnu energiju i nekretnine.

Neki saudijski privrednici, kako je dodao Al-Suleiman, zainteresovani su i za druge investicije. Nakon Sarajeva, u naredna tri dana privrednici iz ove zemlje posjetit će i druge gradove u BiH među kojima Mostar i Travnik.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić kazao je da je posjeta saudijskih privrednika šansa da se napravi iskorak u ekonomskim odnosima dviju zemalja, da saudijski privrednici upoznaju domaće potencijale i da se bh. kompanije povežu s partnerima koji mogu podržati razvoj nekih resursa i njihovo tržišno valoriziranje.

Posjeta je dogovorena prije nekoliko mjeseci prilikom učešća bh. privredne delegacije na ekonomskom forumu u Saudijskoj Arabiji.

O trenutnoj poziciji BiH, poslovnom ambijentu i mogućnostima ulaganja govorili su predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju stranih investicija BiH i VTKBiH, nakon čega su održani bilateralni susreti bh. i privrednika Saudijske Arabije.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH s Kraljevinom Saudijskom Arabijom je veoma niska. U zadnjih sedam godina suficit je zabilježen tri puta i to prvenstveno izvozom oružja i municije (2004. i 2006.), dok je prošle godine vodeći izvozni proizvod bio motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ranijih godina, vodeći izvozni proizvodi bili su pumpe za tečnosti, električna oprema i lijekovi, a tokom svih godina zastupljen je i izvoz dijelova za motore.

Tržište Saudijske Arabije, kako je poznato, u relativno kratkom periodu prošlo je kroz mnoge promjene. Evoluiralo je od prilično male poljoprivredne ekonomije ka regionalnoj, ali i svjetskoj sili koju karakteriše moderna infrastruktura. Vodeći proizvod u ekonomiji Saudijske Arabije je nafta i ona je vodeći svjetski proizvođač i izvoznik nafte.