ZDK
0

Poslovni događaj godine je formiranje 'Krivaje 1884'

FENA
Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona (PKZDK) Šefkija Botonjić tokom novogodišnjeg prijema za predstavnike medija, izjavio je kako će 2009. godina, u pogledu privrednog razvoja i životnog standarda, biti teža od godine koja je na izmaku.

„Nismo ni svjesni šta nam slijedi. Počev od 1929. godine, to će biti najteža godina. Ipak, nadam se da ćemo zahvaljujući većem broju mjera osigurati normalne uslove za bavljenje privredom. Mi ćemo nastaviti da insistiramo na subvencijama za izvozno orjentisane firme, tražit ćemo smanjenje cijene električne energije za 10 % za izvozno orjentisane firme itd.“, rekao je Botonjić, napominjući kako je Privredna komora ZDK-a već duže vrijeme predlagač mjera za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize.

Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona u druženju sa novinarima, nabrojao je, kako je rekao, sedam mjera i aktivnosti koje u ovoj instituciji smatraju najvećim uspjesima u ZDK-a u 2008. godini.

„Formiranje zajedničke kompanije Krivaja 1884 između Ferimepxa i Krivaje najveći je privredni uspjeh u ZDK-a. Ovaj ugovor znači spas za 2.000 radnika. Slijede, pokretanje integralnih proizvodnji u Natron Hayatu i ArcelorMittal Zenica, puštanje u rad Tvornice obuće Alpina Bromy u Tešnju. ZDK-a je i u 2008. godini zadržao vodeću poziciju u izvozu u odnosnu na ostale kantone. Imamo najveću pokrivenost izvoza uvozom i kreće se oko 75 %. Zadržan je i trend povećanja zaposlenosti u prvih 10 mjeseci, a formirana je i Razvojna banka FBiH“, kaže Botonjić.

Prema njemu, mjere i aktivnosti koje PK ZDK-a smatra najvećim neuspjehom u 2008. godini predvodi, gubitak vremena u elektroenergetskom sektoru.

„Zeničko-dobojski kanton ima poseban interes u ovom sektoru jer tri rudnika danas učestvuju sa 34 % u odnosu na ukupnu proizvodnju uglja u FBiH i sa 24 % u proizvodnji energije u odnosu na ukupnu proizvodnju električne energije u Federaciji BiH. Gradnja dionice auto cest Vc odvija se vrlo sporo. Također, minus je sporost u privatizaciji kombinata KTK Visoko. Prvi put poslije rata došlo je do pada industrijske proizvodnje, a osjete se i refleksije svjetske ekonomske krize i to na automobilsku industriju“, izjavio je danas Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.