biznis
0

Poslovanje Walt Disneya premašilo očekivanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najveća medijska kompanija na svijetu Walt Disney je izvijestila o kvartalnim rezultatima poslovanja koji su nadmašili očekivanja.

Disney je u trećem tromjesečju svoje fiskalne godine koje je završilo 3. jula ostvario 40-postotni rast dobiti na 1,33 milijarde dolara ili 67 centi po dionici.

Za usporedbu, u istom lanjskom razdoblju profit je iznosio 954 miliona dolara ili 51 cent po dionici. Prihodi od prodaje su se povećali za 16 posto na 10 milijardi dolara.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su kvartalnu dobit po dionici od 58 centi i prihode u iznosu od 9,38 milijardi dolara.

Disneyjev filmski odjel je zahvaljujući hitovima "Toy Story 3", "Alice in Wonderland" i "Iron Man 2" ostvario operativnu dobit u iznosu od 123 miliona dolara, dok je u istom lanjskom periodu poslovao s gubitkom. Maloprodajna divizija je povećala operativnu dobit za 22 posto na 117 miliona dolara. Tematski parkovi Disneyju nisu povećali dobit. Taj je odjel zabilježio pad operativne dobiti od 8 posto na 477 miliona dolara.

Televizijska divizija ostvarila je rast dobiti zbog snažnog povećanja oglašavanja. Sportska televizijska postaja ESPN tako je zahvaljujući prijenosima Svjetskog prvenstva u nogometu i finala NBA lige ostvarila 30-postotni rast prihoda od oglašavanja. Isti trend bilježi i ABC te lokalne TV stanice.