biznis
0

Poskupljuje električna energija za potrošače elektroprivrede HZ HB

FENA
Od 1. marta ove godine svi potrošači Elektroprivrede HZ HB plaćat će više cijene električne energije, objavila je danas Regulatorna agencija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK).

Postupajući po zahtjevu Elektroprivrede HZ HB, FERK je odlučio povisiti cijene za sve kategorije potrošača, pa će tako kućanstva u prosjeku plaćati 11,85 posto skuplju struju, rečeno je na konferenciji za novinare.

Najmanje promjene doživjela je cijena električne energije za uličnu rasvjetu, koja će porasti za 2,97 posto, dok je najveće poskupljenje ono za kategoriju potrošača 110 kV od 11,97 posto.

Iako je Elektroprivreda HZ HB zatražila povećanje cijena samo za potrošače na 110 kilovoltnom naponu, FERK je odlučio teret poskupljenja rasporediti na sve potrošače jer, kako je rekla predsjednica FERK-a Đulizara Hadžimustafić, FERK nikada nije pravio diskriminaciju među kategorijama kupaca.

U slučaju prošlogodišnjeg povećanja cijena za potrošače Elektroprivrede BiH donesena je odluka o ukidanju ljetnih i zimskih tarifnih stavova, čime je donekle ublažen udar na građane. Međutim, Elektroprivreda HZ HB odlučila je zadržati ljetne i zimske cijene. Tako će kućanstva u mreži ovog elektroprivrednog poduzeća tokom osam mjeseci plaćati nešto niže cijene u odnosu na cijene potrošača u mreži Elektroprivrede BiH, a tokom četiri mjeseca zimskog tarifnog stava plaćat će više cijene. U konačnici, tokom godine kućanstva u mreži Elektroprivrede HZ HB plaćat će u prosjeku 5,3 posto skuplju električnu energiju u odnosu na kućanstva u mreži Elektroprivrede BiH, kazala je članica FERK-a Sanela Pokrajčić.

Za razliku od velikih potrošača za koje je tržište električne energije u Federaciji BiH otvoreno prije nekoliko godina, građani će, prema najavama FERK-a, tek 2015. godine imati mogućnost slobodnog izbora elektroprivrednog poduzeća iz kojeg će se snabdijevati električnom energijom.