biznis
0

Poskupljenje benzina u SAD-u potisnulo cijene nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta je jutros u elektronskom poslovanju na azijskom tržištu pojeftinila na nešto iznad 108 dolara za barel pod pritiskom zabrinutosti da bi rastuće cijene benzina u SAD mogle da podriju ekonomski rast u toj zemlji i umanje tražnju nafte.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je u elektronskom poslovanju na merkantilnom tržištu u New Yorku ugovarana 51 cent u padu, po 108,32 dolara za barel, nakon što je na zaključenju poslovanja u srijedu ojačala 49 centi, na 108,83 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

U Londonu je na Međunarodnoj berzi petroleja, za termin isporuke u maju, "brent" nafta iz Sjevernog mora, čija je cijena referentna za područje Evrope, pojeftinila 54 centa, na 121,39 dolara za barel.

Sirova nafta je ove sedmice ugovarana blizu 108 dolara jer su trgovci procjenjivali uticaj sukoba u Libiji, slabljenje dolara i četvrto povećanje kamatnih stopa u Kini od oktobra prošle godine.

Investitore takođe brine skok cijena nafte za 29 posto od sredine februara koji bi mogao da poveća izdatke potrošača na kupovinu benzina, što bi rezultiralo padom tražnje sirove nafte.

Obični bezolovni benzin u SAD trenutno košta prosječno 3,69 dolara za galon (oko 3,8 litara), što je 23 posto skuplje nego prije godinu dana.