Cijene u BiH
0

Poskupilo piće, slatkiši, struja i stanarina

Sarajevo-x.com
Cijena usluga i proizvoda koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH u junu su porasle za 0,1 posto u odnosu na cijene u maju, dok je na godišnjem nivou u odnosu na juni 2008. godine zabilježen pad prosječnog nivoa cijena od 1,8 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH koji su prezentirani na današnjoj press konferenciji, najveći rast zabilježen je u sektoru prijevoza i to za 3,1 posto, dok su usluge u zdravstvu i ostale usluge porasle za 0,1 posto. Prosječan rast cijena u sektoru prijevoza uzrokovan je rastom cijena opreme za osobna vozila i to u prosjeku za 4,4 posto te goriva i maziva za 6,8 posto.

U odnosu na maj, blagi pad cijena hrane i bezalkoholnih pića u zabilježen je u julu i to hrane za 0,8 posto i bezalkoholnih pića za 0,2 posto. Prosječan pad cijena u odnosu na prošli mjesec zabilježen je u prodaji odjeće i obuće, namještaja, kućanskih aparata i u sektoru redovnog održavanja kuće, telekomunikacija, rekreacije i kulture, i to za 0,1 posto.

U posljednjih 12 mjeseci hrani i bezalkoholna pića su u prosjeku pojeftinili za 1,9 posto, pri čemu je hrana pojeftinila za 2,4 posto, dok su bezalkoholna pića i sokovi poskupili za 2,5 posto.

Najveći pad cijena zabilježen je u prodaji ulja i masti za 17,6 posto, voća za 8,8 posto i povrća za 12,6 posto, te mlijeka, sira i jaja za 3,9 posto.

U zadnjih godinu dana došlo je do poskupljenja mesa za 5,8 posto, ribe za 7,4 posto, šećera, meda i slatkiša za 4,9 posto. Od bezalkoholnih pića u 12 mjeseci poskupili su kafa i čaj za 3,5 posto te mineralna voda i sokovi za 1,6 posto.

Od takozvanih režijskih troškova, snabdijevanje vodom je poskupilo za 1,2 posto, a odvoz smeća za 4,5 posto. Stanarine su porasle za 3,7 posto, električna energija, plin i drugi energenti za 5,2 posto, rečeno je na današnjoj redovnoj pres konferenciji Agencije za statistiku BiH.

U zemljama regije također je zabilježen prosječan rast cijena i to u Hrvatskoj od 2,1 posto, u Sloveniji 0,3 posto i u Srbiji 8,3 posto.