Inflacija u BiH 2,4 posto
0

Poskupili alkohol, duhan, prevoz, voda, struja, plin...

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Godišnja inflacija u aprilu u Bosni i Hercegovini bila je 2,4 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na godišnjem nivou najveći opći rast cijena u BiH su zabilježili odjeljci alkoholna pića i duhan za 29,9, prevoz za 12,3 i komunikacije za 6,8 posto.

U posljednjih dvanaest mjeseci hrana i bezalkoholna pića su u prosjeku pojeftinili za 2,5 posto, zahvaljujući prosječnom smanjenju nivoa cijena unutar grupa hrana od 2,8 posto i bezalkoholna pića od 0,2 posto. Unutar grupe hrana najviše su pojeftinile klase masti i ulja za 13,3, voća za 9,9, mesa za 4,6, hljeba i žitarica za 1,8, ribe za 0,4 i ostalih prehrambenih proizvoda za 0,2 posto, dok su u grupi bezalkoholna pića snižene cijene unutar klase mineralne vode, bezalkoholna pića i sokova za 1,1 posto.

U odjeljku stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti u posljednjih dvanaest mjeseci evidentan je rast cijena od 3,9 posto. Najveća povećanja cijena evidentna su unutar grupe vodosnadbijevanje i različite komunalne usluge za 9,4 posto, zatim grupe električna energija, plin i drugi energenti za 3,7 posto, te grupe održavanje i popravka stana za 0,5 posto.

U grupi vodosnabdijevanje i različite komunalne usluge evidentan je rast cijena vodosnabdijevanje za 14,4 posto i komunalnih usluga za 9 posto. U grupi električna energija, plin i drugi energenti zabilježen je rast cijena u klasama tečna goriva za 22,7, čvrsta goriva za 5,3, električna energija za 3,4 i grijanje za 3,2 posto.

U zemljama regije su zabilježene stope inflacije na godišnjem nivou i to u Sloveniji 2,3, Hrvatskoj 0,6 i Srbiji 4,3 posto.