biznis
0

Posjeta privrednika iz BiH Istanbulu

FENA
Istanbul
Istanbul
U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH), a u partnerstvu s Ambasadom Republike Turske u BiH, predstavnici kompanija Fering iz Gračanice i OAO BH d.o.o. iz Klokotnice posjetit će "Program kupovne-trgovačke misije u sektorima crnih i obojenih metala, mašina i rezervnih dijelova" od 1. do 4. februara u Istanbulu.

Savjetnik za izvoz u Agenciji za promociju izvoza pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH - BHEPA Amir Hujić kazao je Feni da je Podsekretarijat za vanjsku trgovine Republike Turske od osam prijavljenih firmi za ovaj program izabrao tri bh. firme, ali da je Tvornica transportnih uređaja Tuzla otkazala svoj odlazak u Tursku.

Firme iz BiH zainteresirane za ovaj program mogle su se prijaviti do 18. januara Uredu savjetnika za trgovinu u Ambasadi Republike Turske u BiH.

Navedenim programom, koji podržava vlada Republike Turske, odnosno Podsekretarijat za vanjsku trgovinu Republike Turske, predviđeni su: forum za privrednike, bilateralni razgovori između predstavnika kompanija, obilazak sajma WIN (Svijet industrije), posjeta proizvodnim postrojenjima i obilazak grada.

Sajam WIN se sastoji iz dva dijela koji se održavaju u dva termina. Prvi dio se održava od 3. do 6. februara, a drugi u martu, od 17. do 20., i, po Hujićevim riječima, najvjerovatnije će i tada biti upućen poziv nekim kompanijama iz BiH da posjete Tursku.