Posao
8

Zuckerberg traži da njegova godišnja plata bude 1 dolar

Anadolija
Mark Zuckerberg (Foto: EPA)
Mark Zuckerberg (Foto: EPA)
Osnivač društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg, zatražio je da se njegova godišnja plata ograniči na jedan dolar.

On je kako navode američke vlasti zatražio od Facebooka da njegovu godišnju platu ograniči na jedan dolar, dok je ranije imao platu od 503.205 dolara.

Kako navode američki mediji, njegov cilj je da na taj način smanji jaz između najviših i najnižih primanja u kompaniji Facebook.

Inače, ovu praksu je uveo i nekadašnji čelnik Applea Steve Jobs kako bi se solidarisao sa ostalim uposlenicima u kompaniji.

Zuckerberg je 2013. godine zaradio 3,3 milijarde dolara najviše zbog izlaska na berzu finansijskih derivata, odnosno prodajom opcija na dionice Facebooka.

Nakon što je 2013. godine prodao 60 miliona opcija, po cijeni od šest centi po akciji, Mark Zuckerberg (29) je time iskoristio sve opcije na akcije Facebooka.

On je također decembru prošle godine prodao 41,35 miliona akcija po cijeni od 55,05 dolara po dionici, prvenstveno radi plaćanja poreza na dobit.

To je bila druga godina zaredom da je Zuckerberg ostvario ogromnu dobit po akcijama koje posjeduje u Facebooku, dok je prošle godine od prodaje opcija na dionice zaradio ukupno 2,3 milijarde dolara.