Posao
0

Žene snalažljivije od muškaraca u mnogim područjima

Sarajevo-x.com
Žene su bolje vođe na poslovnom planu od muškaraca na svim poljima, osim finansija. Muškarci su "jači" kad se radi o fokusiranju na materijalni aspekt, rezultat je to istraživanja australijskog instituta.

Prikupljeni su podaci o 1.800 Australki i Australaca koji rade kao izvršni direktori i menadžeri. Dokazano je da se žene koriste boljim strategijama, rizikuju češće, vještije su i inovativnije. Pripadnici oba spola su jednaki kad je u pitanju emocionalna stabilnost.

Ipak, muškarci su bolji kad su u pitanju situacije u kojima treba naređivati, kontrolisati rad i fokusirati se na finansije.

Istraživači u projektu rađenom za Steps Leadership Program došli su do saznanja da žene češće predlažu nove ideje i izazivaju status quo.

"Žene su ambiciozne, hladne glave, nestašne, šarolike i maštovite. Pouzdanije su, takmiče se, imaju vizije i jači uticaj," rekla je Gillian O'Mara, menadžer Steps Leadership programa.

Rekla je i to da su, u skladu sa rezultatima do kojih se došlo, muškarci fokusiraniji na uspješan završetak posla nego na bavljenje odnosima i vezama.

"Muškarci vjeruju da je novac najbitniji krajnji ishod. Ključni motivi koji ih pokreću su budžet i profit. Kod kuće, na poslu, svuda ih vode prilike za zaradom," rekla je O'Mara.

Rezultati ove studije bazirane na internacionalnom testu Hogan Assessment System koji koriste organizacije pri odabiru zaposlenika bit će predstavljen na seminaru u Sydneyu 14. maja, prenosi Reuters.