Istraživanje
0

Zanatlije u BiH plaćenije nego u nekim zemljama EU

Sarajevo-x.com
Širom svijeta radnici će narednih dana proslavljati Međunarodni praznik rada Prvi maj, ali i upozoriti na potrebu za povećanjem prava radnika te bolje uslove rada koje uključuju i više plate. Povodom ovog praznika <a href="http://www.plata.ba/">Plata.ba</a> donosi poređenje plata u našoj zemlji sa platama u državama članicama EU - Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj te poređenje sa susjednom Srbijom.

Istraživanje o platama u BiH koje se provodi na Plata.ba dio je regionalnog istraživanja u koje su uključene Slovačka, Mađarska, Češka i Srbija i koje pokazuje prosječna primanja zaposlenih u ovim zemljama, ne ulazeći u njhove životne standarde.

Ukupna prosječna plata je najviša u Češkoj (1870 KM), najniža u Srbiji (860 KM), dok u BiH iznosi oko 920 KM.

Sudeći po rezultatima tog istraživanja, zanatski i pomoćni poslovi su uglavnom više plaćeni u BiH nego u Mađarskoj i Srbiji, dok je suprotan trend prisutan kod menadžerskih pozicija i poslova koji zahtijevaju visoku stručnu spremu, gdje naša zemlja za mnoge pozicije ima uglavnom niža primanja. Međutim, većina poslova u BiH su bolje plaćena nego u susjednoj Srbiji, koja od pet zemalja u prosjeku ima najniže plate.

Inžinjeri u BiH manje plaćeni

Prema istraživanju Plata.ba, najviše plate u BiH imaju osobe zaposlene na menadžerskim pozicijama, ali kada ih uporedimo sa platama u tri zemlje EU i susjednom Srbijom, menadžerska primanja u BiH su najniža. Tako, naprimjer, izvršni direktor u našoj zemlji u prosjeku prima oko 2.400 KM mjesečno, dok osobe na istoj poziciji u susjednoj Srbiji imaju oko 2.900 KM, u Slovačkoj i Mađarskoj 3.200 KM, a u Češkoj 3.800 KM. Nešto je bolja situacija u slučaju naplaćenije pozicije u BiH Country Managera sa prosječnom platom od 4.200 KM, što je više nego u Srbiji (2.400 KM) i Slovačkoj (4.000 KM), ali manje nego u Mađarskoj i Češkoj gdje plata za tu poziciju iznosi oko 5.400 KM.

Kada poredimo primanja za inžinjerske pozicije, jedino inžinjeri u Srbiji imaju manja primanja od onih u BiH. Naprimjer, mašinski inžinjer u našoj zemlju u prosjeku prima 1.100 KM mjesečno, dok je u Srbiji iznos plate za tu poziciju oko 900 KM, u Slovačkoj i Mađarskoj 1.200 KM, a u Češkoj za 300 KM više. Višu platu u BiH imaju inžinjeri elektrotehnike sa prosječno 1.300 KM mjesečno, dok njihove kolege u Srbiji primaju platu nižu za 200 KM. Češka svojim inžinjerima elektrotehnike u prosjeku nudi 1.600 KM, nešto više nego ostale dvije EU zemlje.

Autolimari u našoj zemlji imaju veća primanja nego u EU

Zanatska zanimanja u BiH su plaćenija nego u Srbiji i Mađarskoj, a zanimljiv je podatak da autolimari u BiH imaju prosječnu mjesečnu platu od 1.170 KM, što je mnogo više od pozicija za koje su potrebne veće kvalifikacije. Ovaj iznos plate je ujedno viši i od primanja u ostalim zemaljama. Tako autolimar u Srbiji prima oko 570 KM mjesečno, Mađarskoj 600 KM, Slovačkoj i Češkoj oko 1.000 KM.

Istraživanje pokazuje da su primanja za prodajna i ugostiteljska zanimanja u BiH među najnižima od pet zemalja.

Od ostalih zanimanja, bh. novinari imaju malo veća primanja od kolega u Srbiji (prosječno 700 KM), dok u Mađarskoj njihova mjesečna plata iznosi oko 850 KM, Slovačkoj 1.100 KM te Čekoj 1.300 KM. Pravnici u našoj zemlji primaju oko 1.100 KM mjesečno, što je više nego u Srbiji, ali manje od plata u EU zemljama (Češka 1.900) KM), dok ekonomisti imaju još niža primanja (870 KM), što je malo više u odnosu na susjednu Srbiju, ali za 600 KM niže nego iznos plate u Češkoj.

Administrativni radnici u BiH sa platom od oko 700 KM, bolje prolaze od kolega u Srbiji i Mađarskoj, ali ne od onih u Češkoj sa prosječno 1.000 KM mjesečno.