Posao
0

Vlada RS: Broj zaposlenih konstatno raste

FENA
U posljednje vrijeme broj zaposlenih u RS-u konstantno raste, a broj nezaposlenih, i pored brojnih stečaja preduzeća, opada, saopćeno je u četvrtak iz Biroa za informisanje Vlade RS-a.

Navodi se da je smanjenjem fiskalnih i poreskih obaveza poslodavaca na ime poreza na platu, i obaveze plaćanja naknade za bolovanje, Vlada RS-a omogućila je da se, putem pomenutih olakšica za poslodavce, smanji stopa nezaposlenosti u RS-u.

Izmjenama i dopunama Zakona o radu, inspekciji rada data su veća ovlašćenja u borbi protiv rada na crno, a nova politika inspekcije rada u RS-u, koju je podržao Ekonomsko socijalni savjet, također je jedan od dokumenata koji je uticao na smanjenje stope nezaposlenosti u RS-u, kaže se u saopćenju.

Vlada ističe i da su kontrole koje je sprovela inspekcija rada u 2007. godini, i u prvom kvartalu 2008. godine, otkrile blizu 3.000 neprijavljenih radnika, a u prošloj godini zaposleno je 8.000 radnika više nego u 2006. godini.

Pored zapošljavanja preko 1.500 volontera i pripravnika sa visokom stručnom spremom, u RS-u su, navodi se, održana i tri sajma zapošljavanja, na kojima je ponuđeno preko 2.000 radnih mjesta u tom entitetu i inostranstvu.

Također, dodaje se i da je za poslodavce, koji se odluče da zaposle demobilisane borce, ili lica kojima niko u porodici ne radi, Vlada izdvojila pet miliona maraka bespovratnih sredstava, te da je Fond za profesionalnu rehabilitaciju u ovoj godini izdvojio je 900.000 KM za zapošljavanje invalidnih osoba u RS-u.

U saopćenju Vlade RS-a se navodi i da je za radnike u preduzećima u stečaju ove godine obezbijeđeno 26 miliona KM za socijalno zbrinjavanje, a za one radnike kojima nedostaju tri godine do penzionisanja, a nemaju poslodavca, Zavod za zapošljavanje uplaćuje doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje, i na taj način im omogućava da se penzionišu.