Od 12. do 18. novembra u BiH
0

Velika prilika za mlade tokom Globalne sedmice poduzetništva

Piše: D. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svjetska kampanja podizanja poduzetničke svijesti kod mladih osoba pod nazivom Globalne sedmice poduzetništva će trajati od 12. do 18. novembra. Bit će održana u BiH i još više od stotinu zemalja svijeta.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) četvrti put je domaćin za BiH, a partneri u ovoj aktivnosti su Inovacioni centar Banja Luka, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i MI BOSPO – mreža žena u biznisu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci, koja je organizovana u sklopu najave ovog događaja, navedeno je kako aktivnosti finansira Ambasada SAD-a u BiH i Projekt zapošljavanja mladih (YEP).

"Generalni medijski pokrovitelj kampanje je Radio-televizija Republike Srpske, a medijski pokrovitelj internet portal Klix.ba", navela je glasnogovornica Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Daliborka Gavrilović-Kujundžić.

Ona je istakla kako manifestacija predstavlja inicijativu čiji je cilj da inspiriše mlade da prihvate inovacije, maštovitost i kreativnost, te pretvore svoje ideje u stvarnost.

"Prošle godine je Globalna sedmica poduzetništva realizovana u 123 zemlje na svih pet kontinenata. U njoj je učestvovalo 24.008 partnerskih organizacija te je realizovano 33.846 aktivnosti u kojima je učestvovalo 7.428.690 mladih", objasnila je Kujundžić. Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković na današnjoj konferenciji je istakao kako se ova institucija i ove godine uključila u realizaciju tri aktivnosti na globalnom nivou.

"Ovih dana objavljen je javni poziv za Startup weekend, a riječ je o događaju koji bi trebao okupiti oko 50 mladih iz cijele BiH, koji imaju ideje i žele biti dio nekog poduzetničkog poduhvata. Organizovani timovi će 54 sata raditi na razvoju svoje ideje uz pomoć mentora, facilitatora i motivatora. Ideje su podijeljene na tri kategrije, a tiču se developera, dizajnera i netehničkih aplikacija", objasnio je Marković.

On je dodao kako će Startup weekend biti održan u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka u periodu od 19. do 21. oktobra ove godine, te da ga je podržala Ambasada SAD-a u BiH. Kako je navedeno, prijave za Startup weekend traju do 15. oktobra 2012. godine.

"Također, i ove godine bit će organizovan Cleantech open, odnosno takmičenje za najbolju poslovnu ideju u oblasti čistih tehnologija. Pobjednik na nivou BiH će učestvovati na finalnom takmičenju, koje će se održati u San Joseu 8. i 9. novembra 2012. godine, gdje će imati priliku da predstavi svoju ideju drugim takmičarima, potencijalnim investitorima, predstavnicima svjetskih kompanija i investicionih fondova", rekao je Marković.

Javni poziv za Cleantech open je otvoren do 30. septembra, a pobjednik ovog takmičenja bit će nagrađen sa 15.000 KM kroz uslugu razrade biznis plana, inkubaciju i dalji razvoj ideje u Inovacionom centru u Banjoj Luci.

Uz sve to, 1. septembra će biti objavljen i javni poziv za takmičenje za najbolju fotografiju o temi poduzetništvo, pod nazivom "Moć mašte".

"Mlade osobe od 14 do 30 godina iz cijele BiH trebaju poslati najinspirativniju i najimpresivniju fotografiju na kojoj će nam pokazati da vjerovanjem u poduzetničku ideju mogu napraviti promjenu, odnosno zaposliti se", istakao je Marković, dodajući kako je krajnji rok za predaju radova 23. septembar ove godine.

Nakon toga, Agencija će tri najbolja rada nagraditi novčanim iznosima od 400, 300 i 200 KM. Također, sva tri nagrađena rada nastavit će takmičenje na globalnom nivou, gdje najuspješnije očekuju vrijedne robne nagrade.

Na današnjoj konferenciji za novinare je navedeno kako će sutra biti objavljen i konkurs za Takmičenje za najbolji videospot o poduzetništvu, koje Agencija organizuje u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) te uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). I nakon ovog takmičenja najuspješniji radovi bit će nagrađeni i to sa 700, 400 i 200 KM.

Krajnji rok za prijem videospotova je 29. oktobar ove godine, a pravo učešća imaju mladi iz cijele BiH do 30 godina.

"Svi nagrađeni bit će promovisani tokom Globalne sedmice poduzetništva u periodu od 12. do 18. novembra ove godine", zaključeno je tokom današnje najave Globalne sedmice poduzetništva u BiH.